Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsumbutiken i Gallerian läggs ned

Konsum Gallerian Livs kommer inte att överleva sin treårsdag. Butiken har haft många kunder, men de köper alldeles för lite. Varbergs Konsumentförening måste hejda miljonförlusterna. Butiken med 10-12 arbetstillfällen läggs ned i augusti.
Några kanske kan få gå över till andra Konsumbutiker, men de flesta förlorar jobbet. På lång sikt står hoppet till att kunna etablera Coop Forum på Breared.

Tom Stenefjäll är ordförande i styrelsen för Varbergs Konsumentförening:

- När vi byggde om för Gallerian fanns det inte i sinnevärlden att vi en dag skulle sakna livsmedel i sortimentet. Nu inser vi att vi inte kommer att komma i närheten av nollresultat under överskådlig tid.

Konsum Gallerian Livs har inte tillräckligt med kunder i de närmaste omgivningarna, kunder som har Livs som sin huvudbutik. Det ökar beroendet av bilburna kunder. Men de har numera bara tillgång till 40 p-platser, mot tidigare 140.

Förlusterna har lett till att föreningen fått vänta med andra viktiga investeringar, och att det egna kapitalet fortfarande är lågt efter 55-miljonersombyggnaden till galleria.

Håstenshallen behöver förnya en hel del av tekniken. Där kommer inventa-rierna från Livs till nytta.

Gallerian Livs sålde i fjol för oförändrat drygt 24 miljoner, förlusten ökade från 2,9 miljoner år 2001 till 3,1 i fjol.

Föreningschefen Kent Wennberg:

- Vi hade accepterat ett nollresultat under ett par år. För att få lönsamhet krävs fördubblad försäljning. Det går inte ihop. Vi har enormt många kundbesök. Men de ser Livs mer som en servicebutik. Det blir för lite omsättning. I försäljningen har vi tappat 13 miljoner på fem år, exklusive skivorna.

Inte heller i Breared tror han att det går att driva en renodlad livsmedelsbutik i dag, utan kompletterande sortiment.

° I backspegeln, hade det varit bättre att behålla Domus med det större sortimentet?

- Omöjligt. En stor renovering var nödvändig för att fortsätta. Den hade inte Domus kunnat bära av egen kraft. Vi måste få in mer pengar genom hyresintäkter från de andra i Gallerian, svarar Tom Stenefjäll.

Varbergs Konsumentförening har tillsammans med Coop Sverige lämnat en intresseanmälan till kommunen. Inom ett par veckor ska man återkomma med preciseringar om planerna att bygga Coop Forum på Breared. Då talar vi om bortåt 10 000 kvadratmeter. Men det finns andra intressenter, och även om det skulle bli ja till Coop-planerna tar det flera år till förverkligande.

Dessutom måste Varbergs Konsumentförening bättra på sitt eget kapital. Annars försvinner man i skuggan av den stora partnern på riksplanet.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här