Konsumbutiken i Gallerian läggs ned

Konsum Gallerian Livs kommer inte att överleva sin treårsdag. Butiken har haft många kunder, men de köper alldeles för lite. Varbergs Konsumentförening måste hejda miljonförlusterna. Butiken med 10-12 arbetstillfällen läggs ned i augusti.

ANNONS
|

Några kanske kan få gå över till andra Konsumbutiker, men de flesta förlorar jobbet. På lång sikt står hoppet till att kunna etablera Coop Forum på Breared.

Tom Stenefjäll är ordförande i styrelsen för Varbergs Konsumentförening:

- När vi byggde om för Gallerian fanns det inte i sinnevärlden att vi en dag skulle sakna livsmedel i sortimentet. Nu inser vi att vi inte kommer att komma i närheten av nollresultat under överskådlig tid.

Konsum Gallerian Livs har inte tillräckligt med kunder i de närmaste omgivningarna, kunder som har Livs som sin huvudbutik. Det ökar beroendet av bilburna kunder. Men de har numera bara tillgång till 40 p-platser, mot tidigare 140.

ANNONS

Förlusterna har lett till att föreningen fått vänta med andra viktiga investeringar, och att det egna kapitalet fortfarande är lågt efter 55-miljonersombyggnaden till galleria.

Håstenshallen behöver förnya en hel del av tekniken. Där kommer inventa-rierna från Livs till nytta.

Gallerian Livs sålde i fjol för oförändrat drygt 24 miljoner, förlusten ökade från 2,9 miljoner år 2001 till 3,1 i fjol.

Föreningschefen Kent Wennberg:

- Vi hade accepterat ett nollresultat under ett par år. För att få lönsamhet krävs fördubblad försäljning. Det går inte ihop. Vi har enormt många kundbesök. Men de ser Livs mer som en servicebutik. Det blir för lite omsättning. I försäljningen har vi tappat 13 miljoner på fem år, exklusive skivorna.

Inte heller i Breared tror han att det går att driva en renodlad livsmedelsbutik i dag, utan kompletterande sortiment.

° I backspegeln, hade det varit bättre att behålla Domus med det större sortimentet?

- Omöjligt. En stor renovering var nödvändig för att fortsätta. Den hade inte Domus kunnat bära av egen kraft. Vi måste få in mer pengar genom hyresintäkter från de andra i Gallerian, svarar Tom Stenefjäll.

Varbergs Konsumentförening har tillsammans med Coop Sverige lämnat en intresseanmälan till kommunen. Inom ett par veckor ska man återkomma med preciseringar om planerna att bygga Coop Forum på Breared. Då talar vi om bortåt 10 000 kvadratmeter. Men det finns andra intressenter, och även om det skulle bli ja till Coop-planerna tar det flera år till förverkligande.

ANNONS

Dessutom måste Varbergs Konsumentförening bättra på sitt eget kapital. Annars försvinner man i skuggan av den stora partnern på riksplanet.

Går nätt och jämnt runt

° Nettoomsättningen (exklusive moms) i Varbergs Konsumentförenings egna livs-, kosmetik- och husgerådsbutiker, samt Håstenshallen och Servus Apelvikshöjd ökade med drygt 2 miljoner kronor till nästan 70 miljoner i fjol.

Skivaffären överläts till annan ägare för ett år sen. Vad som sålts i den butiken är inte med när omsättningssiffrorna jämförs.

° Förlusten efter finansiella poster ökade från 2,8 till 3,5 miljoner, i moderbolaget med butikerna. Fastighetsbolaget Galleria Trädgården går nu upp i moderbolaget. Uthyrningen ger en vinst som nätt och jämnt väger upp förlusten i moderbolaget.

Under året då Gallerian byggdes och de två följande har de samlade förlusterna närmat sig 12 miljoner.

° Hem & kök och kosmetik inledde också med förluster i fjol, men går numer plus minus noll. Hem & kök har ökat försäljningen med 25 procent i år. Runt, men inte mer, går det i Apelvikshöjd. Håstenshallen noterar tio procent upp under årets tre första månader. Omsättningen ökade i fjol med 2,5 till 37 miljoner kronor.

° Antalet medlemmar ökade förra året från 7 517 till 7 586.

ANNONS