Konsult ska utvärdera kommunens coronaarbete

Varbergs kommun har handlat upp en extern konsult för att utvärdera ledningsarbetet under pandemin. Konsultens rapport kommer att presenteras i vinter.

ANNONS
|

Kommunen behöver utvärdera hur ledningsarbetet har fungerat hittills under coronapandemin. Det anser kommundirektören Carl Bartler, som därför har gett i uppdrag till en extern konsult att titta på frågan och lämna en rapport senast den 15 januari.

– Vi konstaterade under våren att den här pandemin inte kommer att ta slut på ett tag och därför gav jag det här uppdraget att utvärdera hur ledningsarbetet har fungerat. Sedan har socialförvaltningen tillkommit med ett kompletterande uppdrag om en särskild utvärdering av hur deras stabsarbete har fungerat, förklarar Carl Bartler.

Utvärderingen av kommunens högsta ledning ska ta 200 konsulttimmar att göra och kostar kommunen i trakterna av en kvarts miljon kronor. Utöver detta tillkommer ytterligare 110 timmar och drygt 137 000 kronor för den utvärdering som ska göras av socialförvaltningens ledningsarbete.

ANNONS

Utvärderingen tar sikte på hur ledningsfunktionerna och krishanteringen fungerat och kommer inte att behandla till exempel arbetet på kommunens äldreboenden.

– Vi har arbetat under speciella förhållanden under den här perioden, konstaterar Bartler.

Tanken är att dra slutsatser både på kort och lång sikt om hur kommunens krisarbete kan förbättras.

”Resultatet ska användas till en återkoppling om hur hanteringen fungerat hittills och ge konkreta uppslag kring vad som bör befästas, förändras eller tas bort för att utveckla verksamheten”, heter det i uppdragsbeskrivningen.

Uppdraget har gått till Göteborgsföretaget Prospero Management, som var enda anbudsgivare i upphandlingen. Arbetet kommer att ledas av konsulten Åke Jacobsson, som har bakgrund både från Räddningstjänsten och Göteborgs Stad.

Arbetet inleddes i oktober och slutrapporten ska vara inlämnad senast den 15 januari.

Utvärderingen kommer att genomföras genom intervjuer och genomgång av relevanta dokument. Konsulten ska titta på bland annat ställningstaganden på övergripande nivå, organisation och arbetssätt, kommunikation, delaktighet och insyn, mötesformer, digitalisering och arbetsmiljön för kommunens koncernledningsgrupp.

”Utvärderingen ska ligga till grund för en dialog om eventuella förändringar på kort sikt, behov av att revidera krishanteringsplanerna och underlag för en utbildningsinsats när krisen är över”, heter det i uppdragsbeskrivningen.

ANNONS