Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsult ska granska psykiatrin

Psykiatrin i Halland ska granskas av en inhyrd konsult. – En total genomlysning behövs, säger förvaltningschef Goran Delic.

Granskningen av psykiatrin, som har klubbats igenom av regionpolitikerna, har precis startat. Ett externt konsultbolag ska ta ett rejält grepp om verksamheten, som länge har brottats med personalbrist och ledarskapsproblem.

– Analysen handlar bland annat om organisation, finansiering, produktivitet och samverkan med våra vårdgrannar. Det finns så mycket föreställningar och myter om hur psykiatrin är. Därför är det jättebra att få en extern genomlysning, inte minst utifrån ett nationellt perspektiv, säger förvaltningschef Goran Delic.

Vad ska granskningen leda till?

– Att vi får svart på vitt hur psykiatrin fungerar, hur vår organisation och produktivitet ser ut. Är vi ändamålsenligt finansierade? Fördelar vi resurserna rätt mellan slutenvården och öppenvården? Hur samarbetar vi med kommunerna? Det är sådant som vi kan få svar på, säger Goran Delic.

En ny organisation är på väg att sjösättas inom psykiatrin, där fler utbildningsmöjligheter för personalen, fler chefer och fler anställda från andra yrkeskategorier ska lyfta verksamheten. Det arbetet bromsas inte av granskningen, enligt Goran Delic.

– Absolut inte. Vi har ett utvecklingsprogram och kör efter det, men vi kanske behöver skruva och tänka om i vissa delar. Jag ser den här genomlysningen som ett stöd i vårt förbättringsarbete, säger han.

Camilla Tellström, ordförande i Vårdförbundet Halland, är positiv till granskningen.

– Det är jättebra. Det skulle ha gjorts för länge sedan, säger hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här