Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lis Ellen Vestergaard i Tvååker är en av de konstnärer som ställer ut under Konstrundan. Bild: Karin Hartmann

Konstrundan i Varberg försenad - men nu är det dags

I början av september arrangeras konstrundan som ställdes in i våras. En av dem som öppnar upp sin verkstad är keramikern Lis Ellen Vestergaard.

I början av september arrangeras konstrundan som ställdes in i våras. En av dem som öppnar upp sin verkstad är keramikern Lis Ellen Vestergaard.

– Jag är lite orolig för covid-19. Men jag har en stor trädgård där folk kan sitta om det kommer många samtidigt, säger Lis Ellen.

Lis Ellen bor på en gård utanför Tvååker. Bakom det gamla brygghuset där verkstaden ligger öppnar sig en vidsträckt trädgård med vackert ljusspel och ett vattendrag som flyter sakta förbi.

– Om jag inte höll på med keramik kanske jag skulle ägna mig åt trädgård, skrattar Lis Ellen, som fortfarande använder ett och annat danskt ord.

Lager på lager

Lis Ellen har haft egen verkstad sedan hon gick en utbildning i keramik på Capellagården. I början arbetade hon också som bibliotekarie. Men när hon börjat en fyra års utbildning på Formakademin i Lidköping sa hon upp sig från jobbet för att satsa helt på keramiken.

På väggen i hennes verkstad hänger keramiska bilder i skiftande färger och former.

– Ofta arbetar jag med flera lager av engobe eller glasyr, säger Lis Ellen. Det blir mycket väntan så jag arbetar med flera bilder parallellt.

Hon tycker om att berätta för besökare hur hon gör både gjutformar och dekor.

– Med tiden utvecklar man sina personliga tekniker som konstnär, säger Lis Ellen.

Bilder i bilden

Det är fascinerande att höra Lis Ellen beskriva tekniken bakom sina bilder. Varje punkt, färgfält, linje och struktur får plötsligt en ny innebörd. Många av Lis Ellens bilder ger också olika associationer. Verket Gåtan ser först ut som ett öga, sedan en rymdfarkost eller kanske en sandstrand.

– Jag själv har kanske tänkt på en mussla som sitter på botten av en flod, säger Lis Ellen.

Det är det som är roligt. Varje människa har sina egna fantasier kring keramiken.

Lis Ellen Vestergaard har ställt ut flera gånger tillsammans med keramikern Johanna Friberg eftersom deras konst passar bra ihop. Och efter konstrundan, den 26 september, ställer Lis Ellen ut på kooperativet Lerverk i Göteborg.

– Jag har haft tur som inte behövt ställa in någon utställning, som många andra, säger Lis Ellen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här