Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Konsthantverkarna i Varberg har flyttat till ny lokal

I och med flytten till Kungsgatan blir det en nystart för föreningen.
– Vi hoppas kunna locka besökare också med prova-på-workshops framöver, säger Eva Hallin.

I fredags öppnade Konsthantverkarna i Varberg dörrarna till sina nya lokaler. Eftersom föreningen har avtal med Varbergs fastighetsbolag om korttidskontrakt vet de aldrig hur länge de får stanna på varje ställe Tidigare låg butiken mer centralt på Västra Vallgatan där de huserat en längre tid men nu har de flyttat till en källarlokal på Kungsgatan.

Det väckte först farhågor bland medlemmarna.

– Där vi låg tidigare är det en strid ström av folk så då var det lätt att hitta oss. Först var vi lite rädda att folk inte skulle hitta hit till den nya lokalen men nu känns det bra. Det kommer ju folk förbi här vid bussarna, säger Eva Hallin.

Bevarar olika hantverkstraditioner

Konsthantverksföreningen i Varberg bildades 1982 och medlemmarna utvecklar och bevarar olika hantverkstraditioner inom trä, smide, textil, smycken och återbruk. En del har konsthantverk som yrke, en del som hobby.

–Det här är vårt sätt att få visa upp vad vi gjort men också kunna sälja våra saker, säger Eva Hallin.

Föreningen har 25 medlemmar och det är 17 av dem som nu ställer ut i de nyöppnade lokalerna tillsammans med fyra gästutställare. Det är givande, menar Eva Hallin, att slå sig samman. Förutom att det blir lättare om fler delar på hyreskostnaden så ger det också nya idéer.

Stöttar varandra och ger inspiration

– Vi stöttar varandra och får inspiration. Vi hjälper varandra på olika sätt och peppar varandra. Vi säljer åt varandra vilket underlättar. Det är ingen vinstdrivande rörelse. Vi jobbar för att få ihop till hyran och kanske lite till, säger Eva Hallin.

Trots att de nya lokalerna ligger i källarplan är de ljusa. Allt känns nymålat och putsat och medlemmarnas alster ligger på bord eller är uppsatta på väggarna.

Textilkonstnär Eva Johansson som jobbar med textil och bland annat gör quiltade väggbonader och överkast tycker att det känns bra att komma i ordning.

– Nu har vi fått ihop allt och det ska bli spännande att se när kunderna kommer. Hoppas att de hittar hit, säger hon.

Nöjda med starten

Efter första helgen konstaterar de medlemmar som var där att öppningsdagen var positiv. Då var det många som kom på besök.

–I helgen var det mer glest bland besökarna men vi tror att det beror på stormen, säger Eva Hallin

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här