Konsthantverkarna i Varberg anordnar populär julmarknad

I helgen anordnar Konsthantverkarna i Varberg sin traditionsenliga Julmarknad i Lottastugan. Föreningens ordförande Margareta Kranshammar hoppas på god uppslutning, men tror inte på någon pengarullning.
– Du kan aldrig tjäna något på hantverk, det är inte drivkraften, säger hon.

ANNONS
|

Konsthantverksföreningen i Varberg firar 40-årsjubileum i år. Ända sedan 1982 har medlemmarna jobbat för att utveckla och bevara olika hantverkstraditioner inom trä, smide, textil, smycken och återbruk. En del har konsthantverk som yrke, en del som hobby.

I februari flyttade man in i sin nya butikslokal på Kungsgatan 3, men i helgen är det till Lottastugan man ska bege sig om det suger i konsthantverkstarmen.

– Helgen före den första advent anordnar vi en julmarknad där. Det är en tradition som har funnits länge, säger Margareta Kranshammar, Konsthantverksföreningens ordförande.

– Hur många år den har på nacken vet jag inte, men det är många. Jag gick med i föreningen i början av 2000-talet, och då var julmarknaden etablerad sedan länge.

ANNONS

Pengar inte drivkraften

Julattiraljer går även att köpa i Konsthantverkarnas butik, men utbudet i Lottastugan kommer att vara snäppet bredare, berättar Margareta Kranshammar.

– Det är fler utställare på julmarknaden än vad vi har här. Det kommer att finnas fårfällar, honung, målade porslinstomtar, keramik, julbonader, ljus, träsnide och en massa annat.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk, att de tycker att det är roligt och att de handlar. Utbudet är ju unikt, inte massproducerat, och många hittar sina julklappar hos oss.

Men även om Margareta Kranshammar hoppas att marknadsbesökarna öppnar plånböckerna så är det inte pengarna som styr.

– Arbetstimmarna är många och materialet är dyrt. Det går inte att ta betalt för det egentliga värdet, man går i stort sett back, säger hon.

”Ger en slags bekräftelse”

Själv tillverkar Margareta Kranshammar bland annat smycken i glas, och ett halsband som tar en hel arbetsdag att göra kostar inte mer än 250 kronor över disk.

Det ger en timlön på drygt 80 kronor, före skatt och exklusive materialkostnaden.

– Du kan aldrig tjäna något på hantverk, det är inte drivkraften. Det är avkopplingen och tillfredsställelsen i att skapa som är den stora behållningen. Att någon vill köpa det man har gjort ger också en slags bekräftelse, att det man gör duger.

ANNONS

Julmarknaden i Lottastugan är öppen mellan klockan 10 och klockan 16, den 20 till 21 november.

ANNONS