Konsten att skilja äkta mattor från oäkta

Dörrknackare som lurar folk att köpa falska äkta mattor har länge härjat i Varbergstrakten. Paul Rabbie berättar hur du kan se om mattan är äkta eller falsk. Han är också noga med att upplysa om att hans företag inte har någon försäljningsverksamhet utanför butiken.

ANNONS
|

Under flera år har mattskojarna lurat pengar av företrädesvis äldre personer i Varbergstrakten. De knackar på och säger sig komma från Zarrie, en butik som säljer äkta persiska mattor i Varberg.

– Vi har aldrig haft försäljare utanför butiken som knackat dörr. De där går hur långt som helst med sina lurendrejerier. De förstör det fläckfria rykte som jag har byggt upp under snart 39 år, jag vet inte hur länge till jag orkar, säger Paul Rabbie som äger Zarrie.

Paul Rabbie förklarar hur man ser skillnad på en äkta och en falsk matta. Det viktigaste är att den äkta mattan är knuten för hand, små, små garnbitar av ull, silke eller en blandning av bägge, knyts fast i varpen. På en äkta matta ser man knutarna i botten, om man särar på stråna som bildar mönstret.

ANNONS

Paul Rabbies mattor har en fastknuten skinnbit där det står var mattan kommer ifrån och lite andra uppgifter.

Varje matta från Zarrie säljs med ett äkthetsbevis, där står det var mattan kommer ifrån, vad den är gjord av och vad symbolerna i mattans mönster betyder. Äkthetsbeviset intygar att det är en handknuten persisk matta.

– De mattor som lurendrejarna säljer är bara fastlimmade trådar av nylon och perlon. På baksidan har de limmat fast en lapp med namnet på en persisk stad. Det är bara tygbitar och är knappt värda någonting, säger Paul Rabbie.

Poliskommissarien Peter Erlandsen förklarar att det är mycket svårt att bevisa att brott har begåtts när köpet är genomfört. Utan vittnen slutar konfrontationer lätt i en ordhärva av definitionstvister.

– Det är brottsligt att lura folk att köpa saker och säga att det är något annat än det är. Mitt råd är att aldrig köpa mattor vid dörren, och köp aldrig något som ska vara äkta utan intyg, säger kommissarien.

Trött på skojarna. Paul Rabbies är minst sagt less på att oseriösa personer säger sig komma från hans mattbutik för att lura folk i Varberg att köpa falska persiska mattor.

ANNONS