Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Konst men ingen julmarknad på Tofta Konstgalleri

Är det en äng? Eller havet? Kanske är det en ö, eller en båt? Gith Weidenmos måleri påminner om barndomens lekar när tid och rum kunde flyttas och snabbt ändra karaktär. – Man får gärna ta på mina tavlor, säger Gith, som sprayat ovanpå akrylfärgen så att tavlorna tål kontakt.

Gith målar med kniv och tavlorna får därför en fin struktur.

– De blir lite tredimensionella, säger hon, och visar upp en blomsteräng med färgglada punkter som höjer sig lite över resten av tavlan.

Populära hus

En del av målningarna ser ut som höghus, med lysande fönster.

– Men om man tittar på den här så skulle det kunna vara björkar också, säger Gith.

Hon har just placerat ut sina tavlor i utställningslokalen högst upp i Tofta Konstgalleri. De skimrar i grönt, blått och lite guld också. Men det är mest de tavlor med stadsliknande motiv som glänser.

– Jag vill att människor ska bli glada av mina tavlor, säger Gith som svar på vad hon vill förmedla.

Konst och hantverk

Giths utställning är bara en del av det som finns att se på Tofta Konstgalleri. I april öppnade en helt ny yta där konsthantverkare ställer ut. Hattar samsas med keramik, origami och glaskonst. Gallery Interface där konstnärer har en fast utställning med nya konstverk varje månad är också igång.

Åsa Larsson är en av dem som visar sin konst här.

– Det är så bra med Tofta eftersom det finns så många olika stilinriktningar. Om man har följt med och inte är intresserad av konst kan man sätta sig i caféet eller gå och titta i seriehörnan kanske.

Trög start

För konsthantverkarna vars lokaler öppnade den 1 april blev det en mindre besökt öppning än planerat, på grund av restriktionerna. Fortfarande tar Tofta Konstgalleri in max 50 personer i de rymliga lokalerna. För Anna-Lena Blomstrand, som gör origami, och keramikern Maja Wåhlin var det självklart att satsa på att ställa ut ändå.

– Sommaren blev ändå ganska skaplig, säger Maja Wåhlin.

Någon julmarknad blir det däremot inte. Men flera har satsat på jultema i sina montrar ändå, så det börjar allt se lite julmarknadsaktigt ut, även om folket, julsångerna och juldofterna saknas.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här