Konceptet: Rida och prata om livet samtidigt

Utbrändheten blev en milstolpe i Jen Janzdotters liv. I dag, tre år senare, är hon frisk och hjälper andra - på hästryggen.

ANNONS
|

I början av maj startade Jen Janzdotter och sambon Micke upp verksamheten Stenlid häst & hälsa i Stättared. Hit kan personer som längtar efter en häst komma för att bo några dagar eller bara boka häst för några timmar. Dessutom erbjuder Jen Janzdotter det unika konceptet ”ride’n’talk”. Det går enkelt förklarat ut på att låta samtalsterapin ske på hästryggen.

– Vi rider ut tillsammans i naturen medan jag ställer frågor och så pratar vi om vad som bekymrar personen, förklarar Jen.

Ställer frågor

Samtalen utgår ifrån NLP (neurolingvistisk programmering) – en terapiform som kritiseras av vissa och hyllas av andra. Jen Janzdotter menar att den hjälpt henne själv efter att ha varit med om ett trauma.

ANNONS

– Det går ut på att reda ut var personer befinner sig nu, vart den vill och vilka hinder och resurser som finns för att ta sig dit. Vi kollar framåt och inte så mycket bakåt, och med rätt frågor kan man hjälpa personen att ta sig dit den vill, säger hon.

”Min häst blev min spegel”

Även det faktum att samtalen sker i naturen och med djur spelar in, menar hon. När hon själv blev utbränd för tre år sedan blev hästarna, katten och skogen livsviktiga.

– Det betyder jättemycket att få komma ut i skogen och bara sätta sig. Och min häst blev min spegel. När det inte funkade med hästen förstod jag att det var dags att stressa ner. Katten var också väldigt bra på att tala om för mig att sova middag, säger hon.

Det var utbrändheten som gjorde att hon till slut förverkligade drömmen om att starta upp en verksamhet på gården.

– Jag hittade fokuset på naturen och vill dela med mig av det till andra. Dessutom är jag uppvuxen på en stor gård och mitt mål har alltid varit att ha arbetet hemma och vara min egen chef, säger hon.

ANNONS

Cool, trygg, stark och lyhörd

Förutom samtal till häst kan vem som helst boka en häst för några timmar när det passar eller hyra boende och guidade turer. På gården finns de tre islandshästarna Aradis, Embla och Isa.

– Aradis är coolast i världen, Embla är trygg och stark och Isa är lyhörd, säger Jen.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS