Kommunen testar vårdpersonal för covid-19 vid Kommunhälsans lokaler på Västra Vallgatan i Varberg.
Kommunen testar vårdpersonal för covid-19 vid Kommunhälsans lokaler på Västra Vallgatan i Varberg. Bild: Annika Karlbom

Kommunhälsan: Så många bar på coronaviruset

I början av juni utökade kommunens företagshälsovård sin testkapacitet av covid-19. – Det känns bra att vi bidragit i en tuff situation i väntan på att regionen ska komma i gång med sin provtagning, säger verksamhetschefen Susann Börjesson.

ANNONS
LocationVarberg||

Den 8 juni trappade Kommunhälsan upp provtagningen av kommunens personal och fram till den 12 juni (vecka 24) provtogs 171 personer för covid-19. Detta jämfört med totalt 161 provtagningar under maj – då 43 provsvar var positiva.

– Rekommendationerna som var då var att provta dem som redan hade symtom. De som provtogs hade varit hemma sjuka i ungefär en vecka. De fick testa sig för att se om de kunde gå tillbaka till sin arbetsplats, säger Susann Börjesson, verksamhetschef för Varbergs kommuns företagshälsovård.

Så många testsvar var positiva för covid-19

Sedan den första juni till och med den 17 juni tog företagssjuksköterskorna totalt prover på 315 personer. 31 bar på det nya coronaviruset.

ANNONS

Enligt Susann Börjesson ändrades rekommendationerna i månadskiftet maj/juni och då var det i stället viktigt att provta tidigt i sjukdomsförloppet – eftersom personerna var som mest smittsamma då.

– Vi fick uppdraget att provta bredare och chefer skickade stora delar av sin personalgrupp. Då fick vi se hur utbrett det var med friska smittbärare.

Hur utbrett var det med friska smittbärare?

– Det var inte någon hög andel, men vi vet att det förekommit några stycken. Främst inom äldrevården är det särskilt viktigt att vi hittar alla källor till smittan.

Totalt har 476 prover tagits

Från maj till och med den 17 juni har 476 personer provtagits. 74 av dem har haft en pågående infektion som orsakats av det nya coronaviruset. Det är framför allt personal inom äldreomsorgen, LSS och hemtjänsten som har erbjudits möjligheten att ta ett PCR-prov – som visar om personen har en pågående infektion eller inte. Men inte enbart.

– Det är en handfull personer inom andra funktioner som kan vara svåra att ersätta, så som på Varberg Energi och inom skolan.

Hur fortsätter ni arbetet med provtagningarna?

– Vi jobbar på uppdrag av kommunledningen och ska provta juni månad ut. Vi avsätter så mycket personal vi kan och provtar mellan 25 till 30 personer varje dag. Det är det vi har möjlighet att ta hand om.

ANNONS

Är det aktuellt med antikroppstester?

– Inte i dagsläget i alla fall.

Hur tillförlitliga är PCR-proven?

– De är så bra som de kan vara. Men det finns alltid en liten felmarginal, säger Börjesson.

Läs mer: Här kan man testa sig för covid-19 i Varberg och Falkenberg

ANNONS