Kommunens nya bibliotek – för cyklar

Tennisrack, skidor och cyklar behöver snart inte läggas in i varbergarens budget. Till att börja med ska kommunens nya projekt se till att cyklar blir gratis till hösten.

ANNONS
|

Om man är beredd att dela med sig kan man skratta hela vägen till Fritidsbanken, som kommunens nya satsning kallas. I ett första steg öppnar man Cykelcontainern, som mycket riktigt är en container fylld med cyklar på Rosenfredsskolans parkering. Den öppnar i augusti och planen är att utbudet så småningom ska breddas med olika typer av sport- och fritidsutrustning.

Tanken är att vem som helst ska få låna en cykel alldeles gratis. Man går helt enkelt dit när containern har öppet och cyklar iväg på en cykel, som man får ha i upp till två veckor. Det blir ett kommunalt exempel på delningsekonomi vilket är en affärsmodell där man hyr, lånar eller äger gemensamt. Ett allt populärare koncept som gör att det inte längre bara finns bibliotek för böcker. I dag används det som modell för allt från bostäder till bilar. Bakom det nya projektet står Erika Sjöwall från kultur- och fritidsförvaltningen.

ANNONS

– Mitt jobb handlar om inkludering. Det innefattar verkligen alla som bor i kommunen, att alla ska ha samma förutsättningar. Cykelcontainern blir en möjlighet till det, ingen ska tänka 'jag kan inte kan vara med för jag har inte råd', säger hon.

Kostnaderna ska i stället länsstyrelsen stå för eftersom kommunen fått bidrag för cykelpoolen därifrån. Pengarna ska gå till lön för Mawia Hussien Mohammed och Hussien Mahdi Ibrahim som blir ansvariga för projektet. Pengar till cyklar och med tiden annan utrustning behövs inte - banken ska bestå av sådant som andra inte längre vill använda.

–Vi hoppas att vi ska kunna ta hand om gamla cyklar som står och skräpar, det är bra för kommunen och för naturen. Om någon till exempel kan cykla från Läjet eller Himle i stället för att ta bilen är det positivt för miljön, säger Mawia Hussien Mohammed.

De två anställda har gått kurser i att reparera cyklar på cykelklubben Wano. Det kommer väl till pass eftersom de ska organisera och underhålla det växande sportbiblioteket.

–Hussien och Mawia kommer dessutom bli handledare som ska lära andra att reparera cyklar. Containern blir lite som en verkstad, säger Erika Sjöwall från kultur- och fritidsförvaltningen.

ANNONS

Mawia Hussien Mohammed och Hussien Mahdi Ibrahim blandar mellan svenska, engelska och arabiska när de berättar om planerna. De är båda asylsökande och förutom sina mer praktiska arbetsuppgifter så ska de få användning för sina språkkunskaper. Asylboenden, skolor och SFI är några platser som ska besökas för att informera om projektet.

–Det känns extra bra att det är gratis för alla. Sedan tycker jag om att hjälpa folk, säger Hussien Mahdi Ibrahim.

ANNONS