Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kommunens långsamma handläggningstid fördröjer Axfoods öppnande i Varberg

När Axfood tidigare i våras ansökte om att få öppna upp sin grossistbutik i Lassabacka för privatkunder bad de om ett skyndsamt handläggande av ärendet. Nu två månader senare finns det fortfarande inget färdigt beslut.

En av flera åtgärder regeringen tog i början av pandemin, för att stötta näringslivet, var införandet av tidsbegränsade bygglov. Åtgärden skulle underlätta för företag, som såg omsättningen sjunka, att tillfälligt förändra sin verksamhet för att möta krisen.

Ett företag som nappat på denna möjlighet är Axfoods Snabbgross. Företaget är en av Sveriges största grossistkedjor till hotell och restaurangbranschen. Hittills har företaget öppnat upp elva av sina 25 butiker runt om i landet för privatkunder, med hjälp av den tillfälliga ändringen i bygglagen. Företaget hade även hoppats på att kunna öppna upp sin butik i Lassabacka. Bara dagar efter att lagändringen trätt i kraft lämnade företaget in sin ansökan till stadsbyggnadskontoret i Varberg, något Hallands Nyheter tidigare rapporterat om.

I sin ansökan bad Axfood uttryckligen om att ärendet skulle få ett snabbt handläggande då det handlade om ett tidsbegränsat tillstånd och för att de skyndsamt skulle kunna öppna upp butiken för allmänheten. Nu två månader efter att ansökan lämnats in, finns ännu inte något färdigt beslut i ärendet. Per Engström är marknad- och e-handelschef på Axfood Snabgross.

– Sedan vi lämnade in vår ansökan har det skett en del förändringar i läget av pandemin, vilket gör att vi i dagsläget inte kommer öppna upp vår butik i Varberg för privatkunder, säger han.

De förändringar Per Engström hänvisar till är de lättnader som har gjorts i reserestriktionerna inom Sverige, vilket innebär att vi nu får resa fritt inom landet.

– Varberg är en sommarstad och vår butik är ganska liten. Risken är att i och med de många turisterna som befinner sig i staden så skulle det kunna uppstå trängsel i butiken säger Per Engström.

Semestertider fördröjde tillståndet

Vad är det då som har hänt med ansökan som lämnades in i våras? När det kommer till förändringar i detaljplaner krävs det ett politiskt beslut för att kunna göra förändringar. Byggnadsnämnden hade uppe ärendet på sitt sista möte inför sommaren den 28 maj. Christian Persson (C) är ordförande i byggnadsnämnden i Varberg.

– Från politiskt håll hade vi inga invändningar mot att låta Axfood förändra verksamheten tillfälligt. Vi gav klartecken och delegerade uppgiften att ge tillståndet till en av våra bygglovshandläggare, säger han.

Innan tillståndet kunde ges behövde dock planen gå ut på remiss till både boende och företag som finns i området. Där stötte förslaget på tillfällig patrull. Christian Persson utvecklar:

– Det väcktes frågor från de som berördes, om den ökade trafik som det skulle kunna innebära. Gatan som leder in till affären är en liten återvändsgata, säger han.

När dessa frågetecken hade rätats ut hade bygglovshandläggaren som håller i ärendet gått på semester. Christian Persson säger att det var här förseningen av ärendet uppstod.

– Det var olyckligt att det kom i semestertider. Alla andra bygglovshandläggare hade också fullt upp och ville bli klara med sina egna ärenden inför semestern. Det innebar att det inte fanns någon som kunde ta över ärendet, säger han.

Per Engström säger att de håller noggrann koll på hur läget utvecklas:

– Tillståndet vi har sökt gäller fram till årsskiftet. Det kan bli så att vi öppnar upp affären till hösten istället men det vet vi inte än, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här