Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En webbaserad socialrådgivning ska göra det lättare för yngre att ta den första kontakten.

Kommunen vill ha socialrådgivning via nätet

Varbergs kommun kan komma att införa socialrådgivning över nätet. – Vi tycker att det är en jättebra idé som ligger rätt i tiden, säger socialnämndens ordförande Erland Linjer (M).

Motionen om webbaserad socialrådgivning lämnades in av Vänsterpartiets representanter i kommunfullmäktige, Lars-Åke Erlandsson och Ingmari Carlsson. 
– Motionen är ett uppslag från Kjell-Erik Karlsson (V) och är skriven utifrån den liknande tjänst som finns i Malmö. Vi tycker att idén ligger inom Varbergs visionstänk, det handlar om att förenkla människors vardag, säger Lars-Åke Erlandsson (V).


På socialnämndens senaste sammanträde diskuterades frågan, nämnden var överlag positiv och godkände motionen men med hänvisning till att en del frågor behöver utredas innan projektet kan sjösättas.
– Det är en självklarhet att personer ska få den chansen, jag hoppas att arbetet kommer gå snabbt, säger Erland Linjer.
I beslutet, såväl som i motionen, menas att en webbaserad socialrådgivning ökar möjligheterna att nå yngre människor och att tröskeln för en första kontakt med socialrådgivningen blir lägre.
– Yngre är vana vid sociala medier, det är naturligt för den generationen att ta kontakt den vägen. Är man äldre så kanske man hellre ringer, säger Linjer. 
– Enkla och korta frågor kan få ett snabbare svar. Det finns fördelar i båda ändar, fler får hjälp snabbare och det behöver inte bli dyrare för kommunen än det är i dag, säger Erlandsson.


Alla i socialnämnden var dock inte på samma sida i beslutet. Johanna Palmelid (SD) menar att intentionen är god men att motionen inte borde godkännas än.
"Det är inte seriöst att bifalla en motion som nämnden inte vet är genomförbar eller vad den kan kosta att genomföra", skriver Palmelid i sin reservation.