Kommunen tog bort vårdpersonalens parkeringar

Sedan Varbergs kommun gjorde om parkeringsreglerna vid Östergården så kan personalen inte längre parkera på området. I stället hänvisas de till parkeringshusen nere i stan för att därifrån promenera till jobbet.

ANNONS
|

Östergården är kommunens största äldreenhet men i lokalerna finns också ett flertal andra verksamheter. Tidigare har alla fått samsas om de 30 parkeringsplatserna som tillhör fastigheten. Tills för två veckor sedan. Då informerades personalen om att parkeringarna runt Östergården gjorts om till tvåtimmarsparkeringar. Lars Stolfer är fastighetsförvaltare hos Varbergs kommun.

– Det kom synpunkter från våra andra hyresgäster att deras besökare inte kunde parkera på området. Det är svårt att göra alla nöjda men vi måste i första hand se till våra kunder, säger han.

Hos personalen har de nya reglerna väckt starka reaktioner. Lena Davidsson är undersköterska på Östergården.

ANNONS

– Nu används kanske en tredjedel av parkeringarna på en dag medan resten står tomma, säger hon.

Flera har redan fått böter

Lena säger att hon själv börjat komma en halvtimma tidigare till jobbet, i förhoppning om att få en parkering så nära som möjligt, men att det inte är säkert att hon får någon plats ändå.

Värst är situationen för nattpersonalen. Under kvällar och nätter är parkeringshusen i centrum stängda men tvåtimmarsregeln vid Östergården gäller även för dem.

– Det gäller inte bara för personal utan det är även anhöriga till boendes på Östergården som sitter och vakar kvällar och nätter. Ska de behöva springa ut och flytta bilen varannan timme, säger hon.

Britt-Marie Arvidsson är också undersköterska på Östergården. Hon berättar att sedan de nya reglerna kom till har flera bilar fått böter på parkeringen utanför för att de har stått för länge och att situationen som den ser ut nu är ohållbar.

– Nog för att Östergården ligger i stan men alla kan inte cykla hit. Själv bor jag i Skällinge. Jag är beroende av bilen för att kunna ta mig till jobbet. Vi är några som har börjat prata om att kolla efter andra jobb, säger hon.

Lars Stolfer säger att det inte finns någon skyldighet för fastighetsägaren att erbjuda personalparkeringar. Utan som på de flesta andra jobb får personalen parkera där det finns möjlighet. Han medger dock att situationen för nattpersonalen är något de ska försöka se över.

ANNONS

– Vi för en diskussion om vi ska skylta om så att två timmar bara gäller dagtid och inte kvällar och nätter, säger han.

ANNONS