Kommunen tar tillvara på rostiga cyklar

Endast en ägare har hämtat sin cykel från kommunens förråd för övergivna cyklar. Men istället för att skrotas ska 84 hojar rustas upp och användas inom den egna verksamheten.

ANNONS
|

Många varbergare verkar se cykelparkeringar som en möjlig kyrkogård för obrukbara cyklar. I augusti samlade hamn- och gatuförvaltningen in 85 övergivna tvåhjulingar med ihoprostade drivpaket och punkteringar. Snart har dessa stått sina tre månader i obligatoriskt förvar i kommunens cykelförråd, men bara en cykel har återförenats med sin ägare.

– Cyklarna som inte saknades var i väldigt dåligt skick och har stått länge på platser i Varberg, säger Britt-Marie Svensson, handläggare på hamn- och gatuförvaltningen, som möjlig förklaring på att ingen hämtat ut dem.

Tvåhjulingarna har inte blivit övergivna förgäves. De ska rustas upp av dem som jobbar på Varbergs arbetscentrum och sedan gå tillbaka till kommunen.

ANNONS

– Vi har fått frågor från privatpersoner som vill renovera cyklarna. Men vi ser att personer med hinder behöver sysselsättning inom vår serviceförvaltning. Sedan kan andra förvaltningar få köpa in cyklarna till självkostnadspris, säger Britt- Marie Svensson.

Kommunen är nöjda med hur själva insamlingen gått till. Nu kommer man rensa cykelparkeringarna inför varje sommarsäsong, istället för vid oregelbundna tillfällen med lång tid emellan som det varit nu.

– Städningen gick jättebra. Vi har skapat en rutin och arbetsbeskrivning om vem som ska göra vad och när, säger Britt- Marie Svensson.

Förutom att det ser rent och snyggt ut vid cykelparkeringarna när trasiga cyklar forslats bort blir det enklare att hålla rent gatorna.

– Kommer det snö blir det enklare att ploga, lika så att sopa gatorna.

Läs mer: Nu städas stadskärnan från skruttiga övergivna cyklar

ANNONS