Sebastian Larsson är friluftsstrateg på Kultur- och fritidsförvaltningen. Han leder arbetet med kommunens satsning på Naturkartan.
Sebastian Larsson är friluftsstrateg på Kultur- och fritidsförvaltningen. Han leder arbetet med kommunens satsning på Naturkartan. Bild: Stefan Johansson

Kommunen smyglanserar sin medverkan på Naturkartan

Imorgon smyglanserar Varberg kommun sin medverkan på Naturkartan. Den digitala friluftsguiden har fått ett rejält uppsving under coronapandemin.

ANNONS
LocationVarberg||

Plattformen Naturkartan finns både som hemsida och app till mobiltelefonen. Sebastian Larsson är friluftsstrateg på Kultur- och fritidsförvaltningen. Han beskriver tjänsten som ett google maps för friluftslivet.

– Naturkartan kan fyllas på med till exempel vandring- och cykelleder, badplatser, surfspots eller egentligen vad som helst som du vill visa upp av din kommun, säger han.

LÄS MER:Regionens app ska informera turisterna om vart det rör sig mycket folk

Efter smyglanseringen kommer besökaren att kunna hitta information om Kungsätersbygden där Kungsjölederna finns och samtliga av kommunens badplatser kan du också hitta information om. Redan för ett år sedan lades information om Åkulla Bokskogar in.

– Förra året gjorde vi ett pilotprojekt där vi testade lite olika plattformar. Naturkartan var det som funkade bäst och vi fick väldigt bra respons, säger Sebastian Larsson.

ANNONS

Under de närmaste två åren kommer Kultur- och fritidsförvaltningen fortsätta att fylla Naturkartan med information. Grillplatser är något som Sebastian Larsson hoppas att de ska kunna få in härnäst.

– Vi hoppas att folk ska komma med feedback till oss också så att vi vet vad vi ska satsa på att ta in först. Det kostar ingenting. All information är fri att ta del av, säger Sebastian Larsson.

Corona har gett intresset för friluftsliv ett uppsving

Det är inte bara Varbergs kommun som ansluter sig till Naturkartan imorgon. Utan samtliga Halländska kommuner utan Falkenberg kommer att finnas med på Naturkartan från och med imorgon.

– Vi vill gärna att folk ska få upp ögonen för det fina vi har i Varberg och att de ska förstå vilket stort utbud som finns. Det är också ett sätt att sprida ut besökare.

Intresset för friluftsliv har fått en stort uppsving och med coronapandemin. Det har märkts även på Naturkartan som har ökat med 170 procent jämfört med samma period förra året.

Läs mer: Nu laddar kommunerna för att turisterna ska komma

ANNONS