Kommunen säljer strandnära tomter för 30 miljoner

Kommunen gör sig nu redo att sälja av ytterligare 21 stugtomter i Apelviken. Prislappen för arrendetomterna kommer att landa mellan 1,3-1,5 miljoner kronor.

ANNONS
LocationApelviken||

Varbergs kommun har i olika omgångar sålt av arrendetomter i Apelviken sedan 2015. Från början ägde kommunen drygt 290 arrendetomter i området och nu återstår 64 stycken.

Nu är det dags för en ny omgång försäljningar och 21 arrendetomter ska säljas av. Kommunen har inför detta låtit göra en ny värdering av tomterna.

Prislappen kommer att landa på 1,3-1,5 miljoner kronor för den som vill köpa loss sin tomt. De tomter som ligger mindre än 2,5 meter över havsnivån rabatteras med tio procent (detta gäller sju av tomterna).

Om samtliga tomter säljs så blir intäkten för kommunen nästan 30 miljoner kronor, å andra sidan går man miste om en årlig arrendeintäkt på 456 000 kronor.

ANNONS

Försäljningen har klubbats av politikerna i kommunstyrelsen, men kommer slutligen att beslutas av kommunfullmäktige i december.

Tomternas storlek varierar mellan 250-600 kvadratmeter och byggrätterna i några fall på 45 kvadratmeter, men i de flesta fall på 75 kvadratmeter.

– Försäljningen grundar sig i ett gammalt fullmäktigebeslut och det har funnits önskemål från stugägarna om att få köpa loss sina tomter, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Stenkil berättar att kommunens ambition är att sälja av även återstående tomter, men att det har varit problem med avstyckningen.

– Vi håller på att titta på hur det ska kunna lösas, säger Stenkil.

Stenkil betonar att den som inte vill köpa loss sin tomt kan fortsätta att arrendera.

– Nu har vi höjt arrendena på senare år, de var väldigt låga tidigare. Men vill man fortsätta att arrendera så går det naturligtvis bra, säger Stenkil.

Erbjudandet för de 21 stugtomterna i den aktuella försäljningsomgången gäller fram till nästa sommar.

Värderingen av tomterna har gjorts genom den så kallade ”ortsprismetoden”, vilken innebär att marknadsvärdet bedöms genom jämförelser med försäljningar av likartade fastigheter i liknande och närliggande områden. I det aktuella fallet har studier gjorts på försäljningar av obebyggda bostadsfastigheter i Varbergs, Falkenbergs och Halmstads kommun.

ANNONS
ANNONS