Kommunen pekar ut platser för nya bostäder

Var vill du se nya bostäder? Kommunen har bestämt sig för ett antal platser där den kan tänka sig byggen de närmaste åren. Vad sägs om Hästhagabergen eller Platsarna?

ANNONS
|

Kommunen är en stor markägare och ibland säljer den mark åt byggare för att nya bostäder ska tillkomma och för att få pengar till kassan. Ett exempel på det är kvarteret Falkenbäck i hörnet Sveagatan Borgmästaregatan där det just nu byggs bostäder efter en kommunal markanvisning.

För att planera det här byggandet har kommunen en markanvisningsplan som uppdateras då och då. Den nuvarande planen gäller från 2019 till 2023. Nu har kommunstyrelsen beslutat om en ny, som ska gälla från i år till 2025.

Planen listar 21 tomter som är tänkbara att sälja och låta bebygga. I flera fall är vägen till nya bostäder lång. Tomterna kräver utredningar och i många fall nya detaljplaner. I de flesta fallen anges byggnation som möjlig först framåt 2024 och 2025.

ANNONS

Nybyggt på Platsarna

Flera tomter känns igen från den tidigare planen, bland annat Pipebruket vid järnvägsstationen där Hallandstrafiken nu har busstation, Platsarna 10 (Tågängen – alltså parkeringsplatsen mitt emot Spööökitetsparken) och ett område mellan Västkustvägen och Brearedsvägen.

Tomter i Skällinge och Sibbarp finns kvar i planen och här är tanken, som tidigare, att få dem bebyggda med hjälp av dubbel markanvisning. Det innebär att kravet att bygga på de tomterna kommer på köpet för den som får chansen att köpa och bebygga någon av tomterna i stan.

Tomt helt intill Hästhagabergen

Men några nyheter finns också. Eller? Reportern uppfattar tomten där Stenvägen möter Släntstigen (vägen som byter namn till Sanatorievägen och löper ner mot Kåsa) i Hästhagabergens omedelbara närhet som ny i sammanhanget men kommunalråden Ann-Charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) hävdar att den diskuterats länge och funnits med i gamla planer.

– Just den platsen har vi diskuterat en hel del. Den är lite känslig för den naggar lite i Hästhagabergen. Det behöver utredas tydligt vad som ska göras där. Men vi har pratat om att det kunde vara lämpligt med ett punkthus med hyresrätter, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

– Det är inte så att vi "hittat ett nytt ställe" där. Det har funnits en inriktning om att där ska byggas åtminstone så länge jag varit kommunalråd, säger Jana Nilsson (S).

ANNONS

Vad tycker du att det ska byggas där?

– Varför inte hyresrätter? Det vore inte dumt alls, tycker jag. Då får man många fler bostäder på ett litet område. Jag är väldigt tveksam till att det skulle bli vanliga villatomter, säger Jana Nilsson och fortsätter:

– Tomten kan uppfattas som kontroversiell – att vi gräver oss in i Hästhagabergen. Men så är det inte. Vi ska absolut inte börja exploatera Hästhagabergen, och vi ska undvika att exploatera Påskbergsskogen, Brunnsbergsskogen och Furubergsskogen också.

Lägre flerfamiljshus

Christofer Bergenblock (C) tycker att tomten ska användas för ett flerfamiljshus.

– Det ligger på en sådan plats att det behöver vara något pietetsfullt. Vi pratar nog inte om en särdeles stor byggnad där. Det är ingen jättestor tomt. Vi får se hur den går att använda. Kanske ett lite lägre flerfamiljshus kunde passa?

Han är glad över att verktyget dubbel markanvisning finns med i den nya planen.

LÄS MER:Lagerstedt (C) drabbades av allergi mot strategier

Ann-Charlotte Stenkil (M) är glad att kommunen med den färska markanvisningsplanen har ordning på torpet.

– Vi blir flitigt uppvaktade om de markinnehav som vi har. Många hör av sig och vill bygga på attraktiva platser som exempelvis Tågängen vid Platsarna. Många undrar när vi ska sälja den. Det är bra med markanvisningsplanen för här pekar vi och sätter datum. Det finns många spännande projekt här . Det är viktigt att vi är ute i god tid och vet vad vi vill ha. Ofta kommer det vara hyresrätter, men på några ställen kan det vara fritt fram att bygga annat, säger hon.

ANNONS
ANNONS