Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kommunen lanserar massiv informationskampanj

"Håll avstånd" och "håll ut" är de budskap som kommunen kommer att pumpa ut på Varbergs stränder under sommaren. Egenansvaret kommer att bli stort. Inga vakter eller avhysningar kommer att ske även om det börjar bli trångt mellan semesterfirarna.

Sommaren står för dörren och det kommer förmodligen bli en sommar som inte liknar någon vi har varit med om tidigare. De flesta större evenemang är inställda och barerna och restaurangerna har stränga förhållningsorder att förhålla sig till. Restriktioner från Folkhälsomyndigheten uppmanar dessutom människor att inte resa längre 1-2 timmar från sitt eget hem.

LÄS MER: De rustar för en annorlunda sommar

Trots detta hoppas och räknar kommunens näringslivskontor med att det kommer att vara mycket folk i rörelse i staden under sommaren. Varberg är inte stängt är sedan länge mantrat. Dels kommer det att vara betydligt fler Varbergsbor som spenderar semestern hemma. Dels så ser man gärna att turisterna inom den angivna gränsen väljer att förlägga sin semester i Varberg.

– Uppgiften som det offentliga har det är att få människor som besöker Halland och Varberg i sommar att "hålla avstånd" och att "håll ut". De är de två budskap som vi kommer att jobba med, säger Magnus Thomson som är destinationsutvecklare på Varbergs kommun.

Budskapet "Håll ut" fokuserar länsstyrelsen och framförallt Region Halland på. De kommer bland annat att lansera en serie filmer. Syftet är att få människor att orka hålla ut i efterlevnaden av de restriktioner som finns. För kommunens del handlar det om att se till att Varbergsbor och besökare "håller avstånd".

Havet lockar mycket folk

Våra stränder har pekats ut som en av de största riskplatserna. Även andra offentliga platser såsom gallerian och Komedianten. Lösningen på problemet är en massiv informationskampanj där informationsskyltar är det främsta vapnet. Men även digitalt kommer man att uppmana människor att hålla avstånd

– Vi kommer att genomföra en kampanj med skyltning på stränder och andra större besöksmål runtomkring i Varberg. Det kommer alltså att sättas upp skyltar på offentliga platser där det rör sig mycket och folk och det gäller givetvis främst stränder, men även i skog och i stadskärnan, säger Magnus Thomson och fortsätter:

– Budskapet vi vill få fram är håll avstånd där människor möts och att vi gör det här tillsammans och att människor ska ta hand om sig. Det är viktigt att man förstår att det handlar om ens egen och andras säkerhet.

Första kampanjen i sitt slag

Skyltarna som har tagits fram kommer att följa samma manér men skilja sig något åt beroende på vart de sätts upp. På badstränderna kommer plåtskyltar i storleken A1 (841 x 596 mm) att sättas upp. Till affärer och restauranger kommer samma material att delas ut fast i affischform.

– Efter en omvärldsbevakning där vi har sett hur Göteborg har gjort så väljer vi att använda svenska, men också engelska på skyltarna, säger Magnus Thomson.

Arbetet med att få upp skyltarna har satts igång. Planen är att man successivt under juni ska få upp allting. Till midsommar ska allt vara på plats.

– Vi jobbar så fort vi bara kan. Och hoppas att allt kommer att rulla på med beställningar och så. Det är en jätteapparat detta. Det har aldrig gjorts något liknande innan, säger Magnus Thomson.

Kommer det att kontrolleras hur detta efterlevs på något sätt?

– Det kommer inte finnas några strandvakter eller liknande. Nej, det här handlar om ett egenansvar, säger Magnus Thomson.

På Simstadion kommer det att finnas restriktioner och på kommunens andra bad Fästningsbadet kommer det att finnas badvakter. Men dessa kommer inte att neka folk att komma till badet.

– Det är ett stort egenansvar, men det har det ju varit hela tiden. Egenansvar är att välja mindre frekventerade stränder. Men det är klart att det kommer att finnas gråzoner i detta, men vi hoppas och tror att om vi gör detta tillsammans så kan vi ta hand om besökarna på ett bra sätt.

Läs mer: Falkenberg prisad sommarstad – nu ska badsäsongen coronasäkras

Läs mer: Falkenbergs strandliv kan påverkas av coronaviruset

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här