Kommunen arbetar med att hålla koll på stränderna.
Kommunen arbetar med att hålla koll på stränderna. Bild: Ola Folkesson

Kommunen håller koll på stränderna

Turistinformationens personal har fått i uppdrag att bevaka Varbergs stränder. Blir det mycket folk och risk för trängsel rapporterar de till regionen. Några befogenheter att själva säga till folk har de inte.

ANNONS
LocationVarberg||

I Falkenberg har kommunen valt att anställa coronavakter för att försöka undvika trängsel på stränderna. I Varberg har man lanserat en omfattande informationskampanj om att det gäller att fortsatt ”Hålla avstånd”.

Några vakter är inte aktuellt i Varberg. Däremot så arbetar turistinformationens personal med att bevaka stränderna för att kunna rapportera in till Region Halland som i sin tur kan sprida information om möjlig trängsel genom sin app. De har även koll på webbkameror och stämmer av med badvärdar där det finns sådana.

LÄS MER:Coronavakter och webbkameror ska göra stränderna säkrare

– Vi pratar ihop oss på morgonen om var det kan tänkas var mycket folk. Sedan är vi ute och kollar. Dels med vår ambulerande turistinformationscykel, men vi kör också ut och bara kollar. Just nu är jag på Getterön och här är det lugnt idag, säger Mia Carlsson, som är ansvarig för turistinformationen.

ANNONS

I sommar är de sex anställda i tjänst. Tre är ordinarie och tre är sommarjobbare. Det är samma bemanning som turistinformationen har en vanlig sommar.

– Eftersom det är lite mindre att göra i butiken så finns det tid att hinna med detta också, säger Mia Carlsson.

Hon berättar att hon upplever det som att många har lyssnat på uppmaningen om att hålla avstånd. Under förra veckans fina väder var det visserligen mycket folk på stränderna men inte någon större trängsel enligt Carlsson.

– Folk tänker efter lite extra, men det är bra att folk påminner varandra också. Vi har inga befogenheter att säga till folk vad de ska göra.

LÄS MER:Kommunen lanserar massiv informationskampanj

ANNONS