Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kommunen ges klartecken att skatteplanera

Nu är det klart – Varbergs kommun kommer att fritt kunna använda skatteplaneringsmetoden ”paketering” för att undvika skatt vid fastighetsförsäljningar.

Nu är det fritt fram för Varbergs kommun och dess bolag att använda sig av ”paketering” vid fastighetsförsäljningar. Metoden innebär att man slussar fastigheter genom särskilt bildade aktiebolag vid försäljningar. Det innebär stora skattemässiga fördelar och metoden används flitigt inom fastighetsbranschen.

Metoden har kritiserats starkt av främst Vänsterpartiet och frågan har blivit aktuell i Varberg eftersom Varbergs Bostad har visat intresse för metoden. Dessutom har kommunstyrelsen aviserat att försäljningen av marken för hotellet i Västerport ska ske enligt denna metod.

Politikerna i Varbergs kommunfullmäktige har därför ställts inför frågan att nu en gång för alla godkänna att detta omstridda skatteupplägg används vid kommunens försäljningar.

– Det har varit en hel del skriverier om det här med paketering, om det är bra eller inte, och det är skrivet att det är ”skatteplanering”. Och ja – vi kan väl säga att det är en skatteanledning till att vi vill göra detta, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) när frågan diskuterades i kommunfullmäktige i tisdags.

– Det är helt lagligt vill jag understryka, men omdiskuterat givetvis, sade hon också, innan hon utvecklade sina ståndpunkter ytterligare och yrkade på bifall till förslaget.

Eftersom metoden alltså i sig är helt laglig kom debatten i fullmäktige att handla om huruvida Varbergs kommun av moraliska skäl bör avstå från att undvika skatt på detta sätt.

Socialdemokraternas Jana Nilsson intog två till synes inbördes motstridiga synpunkter:

– Jag vill börja med att jag är starkt kritiskt till möjligheten till paketering, sade han inledningsvis.

– Men med det sagt så yrkar jag starkt bifall till det förslag som ligger, sade han också.

Nilsson (S) lyckades kombinera dessa båda ställningstaganden enligt logiken att bolagen ägda av Varbergs kommuns skattebetalare inte ska ha sämre möjligheter att skatteplanera jämfört med privatägda företag:

– Eller också ska man från riksdagen slopa systemet, för det vore det rimliga. Men så länge det funkar, då ska bannemig skattebetalarna i Varberg också se till att få ut de pengarna – hur illa det än kan verka vara, sammanfattade han.

Ensam om att argumentera emot att ge klartecken till paketering var Vänsterpartiets Lars-Åke Erlandsson.

– Vi tycker inte att en kommun ska hålla på med avancerad skatteplanering. Och vi tycker att kommuner och kommunala bolag bör föregå med en god skattemoral, sade han.

Liberalernas Tobias Carlsson tog sikte specifikt på frågan om moral och kom till följande slutsats:

– Det är inte omoraliskt att följa lagstiftningen. Detta är inte olagligt och jag ser det inte som omoraliskt heller, sade han.

– Jag har inga problem med att stå här och försvara att det allra mest moraliska valet är att se till att så mycket pengar som möjligt stannar i Varbergs kommun, sade han.

Förslaget klubbades igenom och därmed är det nu fritt fram för kommunen och dess bolag att använda sig av ”paketering” vid fastighetsförsäljningar.

Bakgrund: Försäljning av fastigheter genom paketering

Vid paketering slussas fastigheter genom ett dotterbolag för att undvika skatt. För att bilda ett sådant bolag har krävts att det kommunala moderbolaget eller förvaltningen konsulterar kommunfullmäktige.

Nu plockas kravet på godkännande från fullmäktige plockas bort. På så sätt kan Varbergs Bostad eller kommunstyrelsen använda sig av paketering utan att behöva gå omvägen via kommunfullmäktige varje gång.

Däremot kan beslutet om själva försäljningen ändå behöva gå genom kommunfullmäktige – det nu aktuella förslaget handlar bara om att underlätta användningen av paketering när försäljningen i sig är beslutad.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här