Kommunen ger restauranger bra betyg – trots klagomål på trängsel

Kommunens inspektör Christer Ekberg anser att krogägarna i Varberg tar sitt ansvar för att undvika trängsel.
– Verksamheterna reagerar snabbt och hittar snabba lösningar på problem. Men jag är rädd att det kommer bli en enorm storm med besökare till Varberg i sommar.

ANNONS
|

Varbergsbon Erik Olsson tillhör en av riskgrupperna. Han är noga med att hålla avstånd och handlar bara när väldigt få är inne i affären – detta för att minimera risken att insjukna i covid-19. I bland kör han en sväng till Apelviken och under den senaste långhelgen möttes han av mängder med cyklar, bilar och uteserveringar fulla med folk.

– Jag drar mig för att sätta mig på en restaurang. Vi är flera som har reagerat på trängseln och jag blev upprörd och förvånad när jag såg hur det såg ut. Tänker de inte på att de rör sig i samhället sedan och kan smitta någon i en riskgrupp.

ANNONS

Erik är inte ensam om att tycka att det ser trångt ut på uteserveringarna. Kommunen har fått in drygt 20 klagomål som rör trängsel på restauranger och butiker sedan den 9 mars.

Läs också: Ny trängsellag ger kommunerna mer makt

Så agerar ägarna mot smittan

&Olles i Apelviken är en av verksamheterna som fått klagomål. Men miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tycker att ägarna har ett bra system för att få sällskap att hålla rekommenderat avstånd.

– Vi har ställt om mycket från hur det brukar vara. Vi har en entrévärd som placerar ut gästerna och plexiglas mellan borden för annars hade gästerna suttit rygg mot rygg och det får de inte, berättar ägaren Olle Borgman.

Vad tror du om sommaren?

– Om inte smittspridningen ökar tror jag att Varberg kommer att klara sig bra jämfört med storstäderna. Vår upplevelse från helgen är att folk är sugna på att umgås och att gå ut och äta.

Roxy Handing och André Pfeiffer, som äger Brittas Strandveranda, tror också att sommaren kommer innebära mycket folk.

– Vi märker att folk vill ha semesterkänsla och sol. Men vi är beredda att säga nej till folk och det har vi redan gjort. Vi släpper inte in mer än vad vi har sittplatser till, säger Roxy Handing.

ANNONS

Även på Brittas finns det en entrévärd som placerar ut gästerna och som informerar om vilka riktlinjer som gäller.

Vad skulle du säga till dem som tycker att det förekommer trängsel hos er?

– Då kan de inte ha gått in här och kollat, säger Roxy.

Sällskap får sitta tätt

Kärleksparkens servering är ytterligare en verksamhet som har fått klagomål.

– Om man är ett sällskap får man sitta axel mot axel, det kanske inte alla vet, förklarar Christer Ekberg på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

På helgerna är det ett högt tryck på serveringen som ofta får neka gäster att slå sig ner.

– Jag ska prata med kommunen om att få mer plats till fler bord. Om jag inte får det blir det katastrof här. De ringer från Göteborg och Borås och vill boka bord men vi bokar inte in folk, berättar ägaren Mustafa Efesoy.

Miljö och hälsa går heller inte vidare med de två klagomålen som rör Tre Toppar i Träslövsläge.

– Ägaren har bra rutiner med nummerlappar. De kan inte göra så mycket mer. Det kommer vara jättekö där i sommar, men man har ett eget ansvar i kön också, säger Christer Ekberg.

Ägaren är dock nöjd med hur kunderna uppför sig i och utanför glasskaféet.

ANNONS

– Varje sällskap har stenkoll på att hålla avstånd och respekterar markeringarna som finns. Allt fungerar som det ska och vi är nöjda, säger Mihail Skarakis och tillägger:

– Om en familj kommer hit räknas dem som ett sällskap och så länge avståndet till andra sällskap hålls kan inte jag säga något.

Läs mer:

Smittskydd Halland stängde nattklubben Oscars

Trängsel-kontroller på restauranger fortsätter

Så följer restaurangerna de nya föreskrifterna

Miljö och hälsa drar i gång en "coronavecka"

ANNONS