Kommunen förbereder tillfällig nedstängning

Kommunen förbereder en tillfällig nedstängning av verksamheter som inte ingår i den mest grundläggande samhällsservicen. Kommunen kommer prioritera att hålla öppet förskola, grundskola och omsorg.

ANNONS
|

De halländska kommunerna förbereder att vid lunch kommunicera ut vilka verksamheter som ska stängas ned till följd av de nya lokala restriktionerna från Folkhälsomyndigheten.

– Vi tolkar Folkhälsomyndighetens råd som att de är inriktade på att folk inte ska träffas. Det handlar inte om antalsmässiga begränsningar om hur många som får träffas eller så, utan syftet är att folk inte ska träffas alls, säger Varbergs högsta kommunala tjänsteman, kommundirektören Carl Bartler.

De halländska kommunerna har pratat sig samman om en gemensam linje om vilka verksamheter som ska stängas ned och förbereder att kommunicera ut detta vid 13-tiden i dag. Det kan konstateras att de lokala restriktionerna särskilt pekar ut exempelvis bibliotek, muséer, konserter och idrottsverksamhet.

ANNONS

– Vi kommer prioritera att hålla öppet förskola, grundskola och omsorgsverksamheter, säger Bartler utan att i det här läget vilja precisera vilka verksamheter som ska stängas ned.

– Det vill jag först kommunicera med mina förvaltningschefer, det vill jag inte att de ska få veta från dig, säger han.

Bartler konstaterar också att Folkhälsomyndigheten avråder från att visats på sin arbetsplats och detta kommer innebära att många kommunala tjänstemän under nedstängningsperioden kommer att jobba på distans.

– Fysiska möten kommer vi att undvika, säger Bartler.

Kommunens strategi utgår ifrån att nedstängningen är tillfällig.

– De signaler vi fått ifrån Folkhälsomyndigheten pekar på att detta är en tillfällig nedstängning som kommer att gälla under de här tre veckorna Vi räknar inte med att det är ett beslut som kommer att förlängas. Om det är så att vi tolkat signalerna fel och nedstängningen varar längre än så får vi göra en ny bedömning.

Läs mer: Här är verksamheterna som omfattas av nedstängningen

ANNONS