Johanna Östheden Andersson, Mia Carlsson (NOD) och Anders Tell (Hamn- och gatuförvaltningen) vid uppsättandet av de nya skyltarna.
Johanna Östheden Andersson, Mia Carlsson (NOD) och Anders Tell (Hamn- och gatuförvaltningen) vid uppsättandet av de nya skyltarna. Bild: Varbergs kommun

Kommunen får flera miljoner av EU för att stärka destinationen

Näringslivskontoret (Nod) har beviljats ett EU-bidrag på sex miljoner kronor för att stärka sitt arbete med att skapa en attraktiv och hållbar destination. Målet är att tillgängliggöra besöksmål i hela kommunen på ett mer hållbart sätt.

ANNONS
LocationVarberg||

I januari startade projektet och nu har det första synliga resultatet blivit klart. Det handlar om cykelleder och det faktum att kommunens två leder, Kattegattsleden och Åkullaleden, har kopplats samman i och med att kommunen har skyltat upp en sträcka på tre kilometer.

– Vi har valt att fokusera mycket på cykel och turism. Det är inte så stora avstånd i Varberg. Du behöver inte ha bil för att ta dig överallt, säger Mia Carlsson som är ansvarig för Turistinformationen och arbetar i projektet.

Fler ska tänka efter

Syftet med projektet som har det något krångliga namnet Sustainable Mobility Rural and Urban Transport eller SMART är att öka hållbar mobilitet.

ANNONS

– Det gäller både att vi ska öka medvetandet hos människor, men också att vi ska hitta andra alternativ än de som finns idag. Där är cykellederna ett exempel, säger Mia Carlsson.

Projektet är treårigt och till hösten kommer en konsult att plockas in för att göra analyser och titta på vad för lösningar som skulle passa i Varberg.

– Samma lösningar som finns i större städer kan vara svåra att använda sig av här. Vi har en pågående dialog med näringslivet och andra förvaltningar inom kommunen och ser över vad för behov som finns, säger Johanna Östheden Andersson projektledare på Nod.

Satsar även egna pengar

Totalt har Varberg fått sex miljoner kronor i beviljat projektstöd. Tre miljoner kronor kommer från EU, 1,5 miljon kronor kommer från Region Halland och 1,5 miljoner lägger kommunen själva.

– Vår egen satsning innebär främst den arbetstid som vi lägger ner när vi arbetar i projektet, säger Johanna Östheden Andersson.

Fakta: Så kopplas lederna samman

Åkullaleden startar nu i korsningen Östra Hamnvägen/Södra Hamnvägen där den möter Kattegatsleden och fortsätter sedan upp till Västra Vallgatan. Leden kommer sedan gå upp Engelbrektsgatan, Östra Vallgatan och sedan följa Trädlyckevägen österut mot Åkulla.

ANNONS