Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Arkiv/Ludvig Thunman/TT

Kommunen begär paus i flyktingmottagandet

Varbergs kommun klarar inte av att ge bostäder åt nyanlända. – Vi behöver arbetsro, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

Den senaste tiden har Migrationsverket börjat stänga ner allt fler asylboenden runt om i Sverige. Varbergs kommun menar nu att de inte klarar av att skaffa boende till alla som har rätt till en kommunplacering och begär därför en paus under november och december. 
– Vi behöver helt enkelt arbetsro för att se hur vi ska lösa det här för att få till ett bra mottagande, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande. 

I år har Varbergs kommun fått i åtagande att ta emot 201 nyanlända och skaffa bostad till dem. Hittills har man lyckats hitta bostäder till 154 stycken av dem. Nu har kommunstyrelsen gett i uppdrag till kommunstyrelsens arbetsutskott att skriva till Arbetsförmedlingen, som är den myndighet som fördelar bostadsort till personer med uppehållstillstånd. Skrivelsen, som inte är påbörjad ännu, syftar alltså till att kommunen ska få ett tillfälligt avbrott i mottagandet av nyanlända. 
– Migrationsverket har sagt upp väldigt många boenden och slussar ut många personer och vi mäktar inte med det tempot just nu. Vi är inte ensamma om detta, flera andra kommuner har gjort likadant. Jag tycker det är en tydlig signal till Arbetsförmedlingen att de behöver förmedla till Migrationsverket att de inte kan skriva ut personer i den takt de gör i dag, säger Ann-Charlotte Stenkil. 

Enligt Ann-Charlotte Stenkil och Jana Nilsson (S) var samtliga i kommunstyrelsen eniga om förslaget. 
– Vi säger inte nej på något sätt till att ta emot nyanlända, men vi behöver en liten stund till att få möjlighet att hantera situationen bättre. I grund och botten tror jag att vi har goda förutsättningar för att lyckas med integrationen, för vi har ganska gott om jobb i Varberg. Men vi har en bostadsproblematik, säger Jana Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande. 

För de 47 personer som återstår är kommunens förhoppning att skaffa bostad till dem i början av nästa år. 
Kan ni garantera att de här personerna får bostad i början av nästa år?
– Man kan aldrig garantera någonting, men vi kommer göra vårt bästa för att hitta bostäder till alla. Men det här är en jätteutmaning och just nu är det kärvt. 

Nästa år ska Varberg ta emot ytterligare 276 personer. 
– Ambitionen är att alla ska få ett boende. Men Migrationsverket behöver inte ha så bråttom med sin utslussning. Vi behöver ett andrum för att hitta nya lösningar, säger Ann-Charlotte Stenkil. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här