Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen anklagas för olagligt inköp av advokattjänster

Varbergs kommun anklagas för att ha köpt advokattjänster för två miljoner i strid med lagen om offentlig upphandling. Men kommunjuristen tillbakavisar kritiken.

Det är Konkurrenskommissionen, en expertgrupp som drivs av tankesmedjan Den nya välfärden, som kommer med anklagelsen.

Tjänsterna köptes in i samband med att Skolinspektionen 2010 stämde kommunen på närmare 300 000 kronor i skadestånd till en elev som utsatts för mobbning.

Konkurrenskommissionen, som granskat ärendet, hävdar att tjänsterna borde ha upphandlats i konkurrens eftersom gränsen för direktupphandling, som i dag går vid summor över 270 000 kronor, så tydligt överskreds.

– Det här visar att kommunen varken följer lagen eller sina egna bestämmelser och det finns det anledning att kritisera, säger Pär Cronhult, kommissionens chefsjurist.

Kommunjuristen Anders Eriksson håller inte med om att kommunen gjort något fel. Beslutet om att tjänsterna skulle direktupphandlas togs efter en bedömning av vad de skulle kosta.

– Lagen ställer inte något krav på offentlig upphandling om kostnaderna inte blir så stora och vi trodde inte att de skulle överstiga gränsen för direktupphandling, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här