Kommundirektör Carl Bartler varnar för att coronasmittspridningen nu ökar i Varbergs kommun.
Kommundirektör Carl Bartler varnar för att coronasmittspridningen nu ökar i Varbergs kommun. Bild: Annika Karlbom

Kommundirektören varnade för ökad smittspridning


– Det är på väg att bli allvar igen, säger Carl Bartler om coronaläget i kommunen. Och det är på fritiden smittan sprids men politikerna hade själva lättat på restriktionerna.

ANNONS
LocationVarberg||

Kommundirektör Carl Bartler varnade under fullmäktigemötet under tisdagskvällen för en ökad smittspridning av covid-19 i Varbergs kommun. Ett fullmäktigemöte som ironiskt nog för första gången sedan i april tillät att alla 61 ledamöter var på plats.

– Vi har nu en ökning av smittade varje dag på en nivå som vi tidigare såg per vecka, säger han.

Smittan sprids på fritiden

Ökningen sker i alla åldrar upp till 60 år men det är inte arbetsplatserna som är problemet enligt Bartler, utan det invånarna gör på fritiden.

– Ansvaret på individen ökar. Restriktionerna för besök på äldreboenden, restauranger och vissa evenemang har lättat men det gäller att fortsätta disciplinen på individnivå och göra sitt bästa för att smittan inte ska spridas.

ANNONS

I Varberg är förskole- och grundskoleförvaltningen särskilt drabbad. Som vi tidigare har rapporterat har smittan konstaterats i både skolor och förskolor. Senast var det personal på Björnligans förskola och Trönningebjärsvägens förskola. Läget beskrivs som ansträngt och det finns en oro för vad som händer när familjekarantän införs.

Just nu är läget inom äldreomsorgen under kontroll.

Vaccinera för säsongsinfluensan

Men ett orosmoln är säsongsinfluensan som kommer att dyka upp. För att minska personaltappet finns en plan på att vaccinera personalen i kommunen. Tankar finns kring att erbjuda kostnadsersättning till dem som väljer att vaccinera sig.

Trots att smittläget har förvärrats har inte den kommunala krisledningen aktiverats.

– Vi vill vänta lite för att kunna ha en uthållighet framöver om det behövs, säger Carl Bartler.

ANNONS