Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kommunanställd fick blodproppar - händelsen anmäld

En anställd i Varbergs kommun har drabbats av blodproppar en tid efter att ha vaccinerats mot covid-19 med vaccin från Pfizer/Biontech. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och Läkemedelsverket men det eventuella sambandet mellan vaccineringen och blodproppen är oklart.

Det var den 7 mars som en anställd på Varbergs kommun uppsökte sjukhus med ont i vaden och tung andning. Det visade sig handla om en blodpropp i vaden (djup ventrombos) samt en blodpropp i lungan (lungemboli).

Den anställde hade en tid dessförinnan vaccinerats med en första dos av covid-19-vaccin från tillverkaren Pfizer/Biontech.

Händelsen är anmäld till Läkemedelsverket och till Arbetsmiljöverket och betecknas som en allvarlig arbetsolycka.

Stort antal vaccineringar har skett

Det är i dagsläget oklart om det finns något samband mellan vaccineringen och blodproppen. Varbergs kommun har genomfört ett stort antal vaccineringar bland sina anställda – enligt uppgift från vaccinsamordnaren Katarina Sundberg rör det sig om totalt 2 278 doser (från olika tillverkare) till medarbetare så här långt.

Fallet med blodpropp är det enda som hittills rapporterats från Varbergs kommun till Läkemedelsverket och Arbetsmiljöverket.

Utöver den aktuella blodproppen har det också förekommit lindrigare biverkningar: ”Uppgifter om rodnad vid stickställe, ömhet och tillfällig feber. Dessa reaktioner har inte rapporterats till Läkemedelsverket då de inte betraktats som oväntade”, skriver Katarina Sundberg i ett mejl till tidningen

Inte samma biverkningar som undersöks kring Astras vaccin

Läkemedelsverket undersöker alla fall som dessa, men kan i nuläget inte se att det skulle finnas någon koppling mellan vaccinering mot covid-19 och blodproppar av den aktuella typen.

Totalt har hittills 16 fall av blodproppar inrapporterats i samband med vaccinering med vaccinet från leverantören Pfizer/Biontech. Detta är ett mycket litet fåtal och det går inte att slå fast att det skulle finnas något orsakssamband med vaccineringarna.

– Det förekommer omkring 20 000 blodproppar varje år i Sverige av den här typen, säger Karl-Mikael Kälkner på Läkemedelsverket.

– Vi kan i nuläget inte se något som tyder på att det finns ett orsakssamband med vaccineringarna. Men vi fortsätter naturligtvis att observera och följa detta, precis som med allting annat, säger han.

De blodproppar som drabbade den anställda i Varbergs kommun är inte samma typ av biverkning som låg bakom att Astra Zenecas vaccin stoppades. I Astra Zeneca-fallet handlade det om blodproppar i kombination med blödningar (låga nivåer av blodplättar – trombocytopeni).

Händelsen med blodproppen anmäldes av Varbergs kommun till Arbetsmiljöverket först i går, den 17 mars, tio dagar efter händelsen. Detta beror enligt vaccinsamordnaren Katarina Sundberg på att det funnits oklarheter kring vilka händelser som ska rapporteras till Arbetsmiljöverket.

”Det fallet som nu har kommit till vår kännedom hade tagits om hand av närmaste chef som försäkrade sig om att personen var omhändertagen av vården och att det var anmält till Läkemedelsverket. Att det ska anmälas även till Arbetsmiljöverket är en lite nyare rutin, det tog ett tag innan man fick klarhet från AV vilka fall som skulle rapporteras dit”, skriver hon till tidningen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här