Kommunalt bolag bygger ny restaurang

I höst öppnar det kommunala bolaget Arena Varberg en lunchrestaurang. Bakgrunden är bland annat att eventrestaurangens krögare nyligen förlorade en upphandling om matleveranser till äldre.

ANNONS
LocationVarberg Arena|
|

Arena Varberg ska få en permanent restaurangdel. Arbetet har påbörjats innanför den norra entrén där den tidigare bardelen har rivits ut för att ge plats åt en restaurang som bland annat kommer att användas för lunchservering.

– I bästa fall kan restaurangen öppna i mitten av september. Det ska bli 80 fasta platser. Tanken är att höja matupplevelsen för våra besökare, berättar Arena Varbergs vd Martin Josander.

Men satsningen innebär också att driften tryggas för den eventrestaurang som drivs i lokalerna av Varbergskrögaren Michael Svensson sedan 2007.

Eventrestaurangen har sedan många år tillbaka levererat kyld mat till kommunens äldre. Men när matleveranserna upphandlades i slutet av förra året förlorade Michael Svensson, och den kylda maten levereras nu i stället av Stockholmsbaserade storföretaget Sodexo.

ANNONS

Leveranserna av mat till äldre har varit en stabil grund att stå på för eventrestaurangen.

– Det har inneburit att vi kunnat ha fast personal och inte behövt hålla på med extrapersonal så mycket som vi hade behövt annars, konstaterar Michael Svensson.

Men nu rycker det kommunala bolaget Arena Varberg ut och bygger en ny restaurangdel som kommer att ha öppet för lunchservering på vardagar.

– Det handlar delvis om att säkra upp driften för restaurangen och få ett jämnare flöde av besökare, säger Arena Varbergs vd Martin Josander.

Investeringen betalas genom en hyreshöjning för Arena Varberg på 73 000 kronor per år (fastighetsägare är VFAB).

Martin Josander tycker att det är ett naturligt steg i förnyelsen av arenaområdet.

– Det har funnits med i planerna i många år. Nu gjorde coronan att vi kunde passa på att genomföra detta när det är lite mindre aktivitet här i övrigt, säger Josander.

Har ni haft några funderingar på om detta kan komma att konkurrera ut andra krögare i stan?

– Vi har haft en dialog med krögarföreningen. Vi tror att detta kan bli ett bra komplement till det övriga utbudet. Exempelvis så växer ju Sörse så vi kan komma att få en del besökare därifrån, tror Josander.

ANNONS

Josander säger också att lunchrestaurangen kommer att lägga sig på en prisnivå något över restaurangerna i centrum.

– Vi ska inte konkurrera ut någon, säger han.

Enligt krögaren Michael Svensson har diskussionerna om en ny restaurangdel funnits med sedan han öppnade sin eventrestaurang 2007 och han är glad att planerna nu sätts i verket.

– Det har ju inte funnits någonstans att servera en två- eller trerättersmiddag inför en konsert exempelvis, säger han.

Michael Svensson driver i nuläget två mindre restauranger på campingen i Läjet. Han har nyligen avvecklat sitt engagemang på arenarestaurangen i Halmstad och Varbergs Golfkrog. Han är även styrelseledamot i Varbergs krögarförening.

Svensson utesluter inte att han i framtiden kommer att göra ett försök att få tillbaka kontraktet på att leverera kyld mat till kommunens äldre.

– Kommer det en upphandling så kommer jag att lägga ett anbud, säger han.

Kommunens avtal med Sodexo gäller i två år med möjlighet till två års förlängning.

Kontraktet på äldrematen var värt omkring två–tre miljoner kronor årligen för Michael Svenssons företag.

Fjolårets upphandling av matleveranser till äldre kritiserades av Socialdemokraternas Turid Ravlo-Svensson, som menade att verksamheten i stället hade kunnat det borde utredas närmare om verksamheten i stället hade kunnat bedrivas i kommunal regi.

ANNONS
ANNONS