Komediantens kafé får kosta kommunen en halv miljon

Varbergs kommun vill fortsätta att driva ett kafé i kulturhuset Komedianten trots att det kommer att gå med förlust på omkring en miljon kronor i år och en halv miljon ett vanligt år utan coronapandemi.

ANNONS
LocationVarberg||

Efter att Lilla köket Västerport tog över Komediantens kafé från Tovedals och sedan lade ner verksamheten i november 2019 har kultur- och fritidsförvaltningen drivit verksamheten med hjälp av praktikanter.

Nu har kultur- och fritidsnämnden beslutat att förvaltningen ska fortsätta året ut. Färre personaltillsättningar, kortare öppettider och en minskad inköpsbudget gör att den ekonomisk förlust stannar på omkring en miljon kronor, istället för 1,4 miljoner.

Förlust för kommunens kafé

Målet för 2021 är att en annan förvaltning tar över kaféet, med en förväntad förlust på 500 000 kronor, beroende på hur långvarig coronapandemin blir.

”Samtal har inletts med serviceförvaltningen samt utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen. Caféet ska ha ett tydligt fokus på det sociala arbetet. Dels genom de praktikanter som finns i verksamheten samt genom ett socialt engagemang för gäster som ska genomsyra arbetet”, skriver förvaltningen i beslutsunderlaget.

ANNONS

KD-politiker reserverade sig

Pandemin gör det svårare att hitta ett externt företag som kan vilja driva kaféet, som inte verkar lätt att få lönsamhet i, så kommunen vill vänta med en sådan upphandling till 2022.

Boris Melvås (KD) reserverade sig mot nämndes beslut och tyckte att kostnaderna bör minimeras genom att tidigare ”dra ner på verksamhetens omfattning, lämna över verksamheten till annan förvaltning, genomföra en extern upphandling eller vidta annan åtgärd.”

ANNONS