Koket av Renen klart – …nu dags för återställaren

Den termiska saneringen av Renen är över och resultatet är gott. 2900 kilo föroreningar har tagits upp ur marken.

ANNONS
|

Saneringen av Renen inleddes med schaktsanering hösten 2018. Den 16 januari i år tog nästa steg vid – den termiska saneringen.

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) och dåvarande landshövdingen Lena Sommestad startade processen genom att trycka – inte på en knapp, hallå, det är ju 2020 – utan på en läsplatta.

Den dagen startade alltså koket av Renen, slarvigt uttryckt. Marken har värmts upp med gigantiska doppvärmare i 52 meter djupa hål.

Genom uppvärmningen av berget har föroreningarna förångats och letts till stora behållare med kolfilter. Djupet på hålen gör saneringen världsunik. Det här är den djupaste termiska sanering som någonsin gjorts.

Anläggningen stängdes av nu i sommar. Då hade den använt 9,9 miljoner kilowattimmar el.

ANNONS

Minskning av föroreningarna

Kommunens projektledare Malin Johnsson är mycket nöjd med resultatet.

– Det var väldigt svårt att bedöma hur mycket föroreningar vi skulle få upp, men att vi fått upp 2900 kilo är mycket bra.

Så hur mycket föroreningar är då kvar? Ett sätt att svara på den frågan är att studera förekomsten av föroreningar i grundvattnet.

Innan saneringen sattes igång fanns det 196 milligram föroreningar per liter vatten. I dag ligger motsvarande värde på 1 till 3 milligram per liter.

Just nu håller kommunens entreprenör Veolia Water Technologies på att lämna platsen. Saneringsanläggningen tas ner och senare i höst ska hamn- och gatuförvaltningen iordningsställa området och öppna gatorna igen. Exakt hur trafiken ska släppas på och hur området ska utformas är inte bestämt ännu.

Kemi ska användas i nästa fas

Malin Johnsson går in i nästa fas av saneringsprojektet. Hon och kommunens konsulter ska nu planera hur den sista etappen – biosaneringen – ska gå till. Enkelt förklarat gäller det att blanda ihop en återställare – ett motgift i form av en blandning av kemikalier – att injektera i marken.

Denna återställare ska påskynda den naturliga nedbrytningen av de föroreningar som finns i giftplymen från Renen.

Biosaneringen ska påbörjas under 2021 och hela tiden görs kontroller för att se resultatet av saneringen. Biosaneringen är den planerat sista åtgärden.

ANNONS

Staten betalar saneringen

Hela saneringen bekostas av Naturvårdsverket med 147 miljoner kronor. Planen är att saneringen ska vara helt färdig 2024.

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) är mycket glad att arbetet går framåt med så gott resultat:

– Det känns riktigt bra att bli av med en sådan här elak förorening mitt i stan. Att man fått upp så mycket på så kort tid är ju fantastiskt.

LÄS MER:Nu inleds saneringen på Renen

LÄS MER:Renen mycket giftare än väntat

LÄS MER:Getakärr i dagen vid utgrävning i Renen

LÄS MER:Politisk tvist om B-hallen fortsätter – nu inom Alliansen

LÄS MER:Gatstump ska byggas – efter att ha planerats i över 80 år

ANNONS