Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

”Knyttar” samlades i Påskbergsskogen för att upptäcka naturen

Hört talas om en Skogsknytte? Det är en upptäcktslysten individ i åldern 3 till 4 som utforskar naturen tillsammans med en förälder. Just nu frodas ”knyttarna” i skogen.

– Barn som vill ut i naturen finns det gott om. Det är ledare som det är brist på, säger Anton Evertsson, ledare för Friluftsfrämjandets Knyttegrupp.

Friluftsfrämjandets grupp för de allra yngsta kallas ”Skogsknytte”. Barn och föräldrar träffas mellan sex till åtta tillfällen för att utforska den omgivande naturen i kommunen. Det har bland annat bestigits små berg, gjorts experiment med is och tävlats i hinderbanor.

– Vi trycker mycket på allemansrätten och innebörden, att inte störa eller förstöra. Vi upptäcker naturen och gör barnen vana vid att vara ute. Vi vill visa att det inte är något farligt, säger Anton Evertsson.

Stort intresse

Vårterminens kull nådde kulmen redan i februari.

– Antalet platser var nästan fullbokade då. Nu har vi varit 15 barn i gruppen på två ledare, det är lite för få. Vi skulle behöva fler ledare för att hålla mindre grupper. berättar Anton Evertsson.

Äventyrlig dag

I Påskbergsskogen var det full aktivitet när gänget samlades för en Äventyrsdag. Mellan två träd spänner en slackline som går att balanser på. En repbro står redo att passeras och en klurig poängjakt har spritts ut i gläntan. Målet med dagen är att visa upp hur en ledig aktivitetsdag kan se ut.

– Det kan vara svårt att komma på utomhusaktiviteter för hela familjen. Vi vill visa vad man kan hitta på med enkla medel, säger Anton Evertsson.

”Hur många svampar får man plocka i skogen?” Frida Van Den Bosch läser frågan högt för sönerna Gustav, 5,5 år och Malte, 3 år.

– Hur många man vill! svarar Malte och kilar vidare mot nästa fråga i poängpromenaden med tema allemansrätten.

Våfflor över eld

Röken stiger från grillplatsen. Jonathan Nyström Walter inviger sitt loppisfynd, ett våffeljärn ämnat för öppen eld. Han och familjen hittade till gruppen som nyinflyttade i Varberg.

– Jag och min fru flyttade hit för ett år sedan. Vi ville skapa lite nya kontakter och då hittade vi Knytte, och jag vill ge den upplevelsen till min son Sixten, säger Jonathan Nyström Walter.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här