Knyckare är årets hallänning: ”Sa att jag skulle köpa röster”

Med sitt älskade Rolfstorp, en kampanj i sociala medier och en röst på sig själv kan Emma Knyckare stolt titulera sig årets hallänning. Trots utmärkelsen konstaterar hon att Bockstensmannen förblir den mest kända Rolfstorpsbon.
– Jag är sjukt glad över att jag fick bli årets hallänning, säger hon.

ANNONS
|

I ett litet vardagsrum i en lägenhet i Majorna lutar sig Emma Knyckare tillbaka i soffan. Här bor hon tillsammans med sin sambo Petter Sjöström och dotter Maggan, åtta år. Sedan något år tillbaka spenderar familjen dock mer tid i Knyckares hemtrakter än i Göteborg – nämligen Rolfstorp.

– Vi köpte hus där som fritidshus och skulle vara där på helger, men det har blivit att vi är där mer för att vi tycker att det är mysigt och att det är väldigt trångt här i Göteborg, säger hon med ett skratt.

Kopplingen till Halland och uppväxten i Rolfstorp har inte bara lett till ett husköp, utan programledaren och komikern har också blivit nominerad till och vunnit Årets hallänning 2023. I tävlingen lyckades hon vinna över flera idrottare, den framtida landshövdingen och, vad hon själv såg som sitt största hot, en av Sveriges mäktigaste män på X (tidigare Twitter), Carl Bildt.

ANNONS

– Det känns svinbra. Jag är sjukt glad över att jag fick bli årets hallänning. Det är råmäktigt, säger hon.

Utlovat bubbel i lanthandeln

Det är en stolt Knyckare som ler stort när hon gratuleras till vinsten. Under nomineringstiden har hon inte suttit still och väntat på att rösterna ska trilla in. Hon uppmanade i stället folk att rösta både via sociala medier och i intervjuer.

– Lite grann har jag ju kampanjat. När P4 Halland ringde så sa jag att jag skulle köpa röster men det har jag faktiskt inte gjort, säger hon och skrattar.

– Jag tror också att jag i ett svagt ögonblick lovade att om jag vann så skulle jag bjuda på bubbel i lanthandeln i Rolfstorp. Det får jag göra nu då.

Ett skratt blev det när Emma Knyckare fick förklara att hon lovat att bjuda på bubbel i Rolfstorps lanthandel vid vinst.
Ett skratt blev det när Emma Knyckare fick förklara att hon lovat att bjuda på bubbel i Rolfstorps lanthandel vid vinst. Bild: Dick Gillberg

Själv berättar hon att hon hade tänkt lägga sin egen röst på Fridolina Rolfö i tävlingen men att hon till slut valde att rösta på sig själv. Detta för att med alla möjliga medel ta hem vinsten och ge lite uppmärksamhet till den halländska landsbygden.

– Det blev en röst på mig själv. Jag kände att jag som representant från Rolfstorp var lite av en underdog, säger hon med ett leende.

Förutom äran av att bli Årets hallänning 2023 så får Knyckare också sitt porträtt upphängt på Halmstad flygplats. Där hänger sedan tidigare bland annat artisten Per Gessle och författaren och konditorn My Feldt från Halmstad. Någon Rolfstorpsbo hänger ännu inte på flygplatsens väggar, men trots det konstaterar Knyckare att hon är långt ifrån den mest välkända från bygden.

ANNONS

– Jag har ju en långtgående konkurrens med Bockstensmannen för att han absolut är Hallands och definitivt Rolfstorps kändaste person, säger hon.

”Den vackraste platsen på jorden är faktiskt Rolfstorp.”

Med titeln årets hallänning kommer också något annat som komikern stolt berättar om – hon hoppas på att bli känd även på hemmaplan. Med aktiva föräldrar i idrottsföreningen Rolfstorps GIF så blir hon nämligen fortfarande mest sedd som Jörgens och Lottas dotter.

Hon förklarar att tidigare har resultat i den lokala tomtepromenaden varit mycket viktigare i hemtrakten än både podcasten Flashback Forever och medverkan i tv-programmet Alla mot alla.

Vinsten firar komikern och programledaren med att ta en öl i Halmstad tillsammans med sin bror och sambo.
Vinsten firar komikern och programledaren med att ta en öl i Halmstad tillsammans med sin bror och sambo. Bild: Dick Gillberg

– Nu kanske jag inte bara blir Jörgens och Lottas dotter i Rolfstorp. Nu kanske folk kommer att säga ”Kolla där är hon, årets hallänning.”

Trots alla lovord om hemorten så har också komikern en historia av att skoja och driva med bygden. Under åren har det varit stundtals hårda ord i Flashback forever-podden om Rolfstorp, men Knyckare berättar också att hennes attityd har förändrats på senare tid. Känslan av att det är mer spännande någon annanstans än på hemmaplan i Halland har skavts bort. Nu längtar hon snarare efter att vara i hembygdens natur och bland människor som hon vuxit upp med.

– Det som jag ville bort från är också det man längtar efter sedan när man blir lite äldre, säger hon.

ANNONS

– Den vackraste platsen på jorden är ju faktiskt Rolfstorp, kanske framför allt med omnejd. Runt Åkulla och Ästad.

LÄS MER:Här presenteras årets hallänning 2023

LÄS MER:Här är de fem som kan bli årets hallänning: ”En häftig mix”

ANNONS