Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Klimatet på agendan i Varberg

Att USA:s nya president heter Donald Trump är katastrofalt för miljön. Det anser samhällsdebattören Maria Wetterstrand som under tisdagen besökte en stor miljökonferens i Varberg.

Maria Wetterstrand, som var språkrör i Miljöpartiet mellan 2002 och 2011, besökte under tisdagen miljökonferensen Hållbart ledarskap i Varberg. Wetterstrand talade om ledarnas roll i att driva hållbarhet i företag och politik. Hon fick också ge sin syn på att Donald Trump har valts till ny president i USA.

– Jag tror att det är katastrofalt, sade Wetterstrand inför de drygt 160 åhörarna som bestod av ledare från näringslivet och de halländska kommunerna.

Efter sin föreläsning utvecklade Wetterstrand sina tankar för HN:

– Det gör i alla fall momentalt att ganska många människor tappar hopp och tro. Och det i sin tur kan ju göra att det liksom tar andan ur det ambitiösa arbete som man har drivit på många håll.

– Det är lite som klimatmötet i Köpenhamn, det misslyckandet gjorde ju att luften gick ur många företag, ideella organisationer och enskilda personer. Så kan det bli under en period, men Trump kommer inte kunna hålla engagemanget borta i längden. Det kan komma tillbaka med förnyad kraft.

Trump har flera gånger påpekat att han inte tror att global uppvärmning existerar. Han tror inte på klimatförändringar orsakade av människor. Det handlar om ”naturliga variationer”, menar Trump. Han ger inte heller mycket för klimatavtalet. Enligt olika mediauppgifter har Trump undersökt möjligheterna att ta sig ur avtalet.

– Riva upp det tror jag faktiskt inte att han kommer att kunna göra. Men han kan ju sätta käppar i hjulet för det. Framför allt kan han ju vara en dålig ledare som gör att andra ledare väljer att göra fel. Det tror jag egentligen är hans största inverkan, för hade presidenten i USA haft mycket makt över klimatfrågorna då hade Obama gjort mycket mer än vad han gjorde.

Läs också: Trump oroar på klimattoppmöte

Vad är värsta tänkbara scenario enligt dig?

– Det värsta är väl om han startar krig. Krig är ju också jättedåligt för miljön, förutom alla andra negativa grejer. Det värsta är så klart att det är väldigt dåligt för människor, men det är också dåligt för miljön.

Detta var tredje upplagan av Hållbart ledarskap, som arrangeras av Länsstyrelsen, ÅF, Connect, EMC och Länsförsäkringar i Halland.

– Målet är att dela kunskap. Vi vill ge verktyg och kunskap till företagare i Halland, sade Magnus Falk på EMC.

Förutom Maria Wetterstrand talade bland annat landshövdingen Lena Sommestad och Mona Riabacke, doktor i risk- och beslutsanalys

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här