Rådhussalen är en ståtlig sal.
Rådhussalen är en ståtlig sal. Bild: Micael Andersson

Klassisk sal öppnar för första vernissagen

Rådhuset vid torget är under omvandling. På fredag öppnas salen för lokal konstutställning.

ANNONS

Det är Kerstin McKee och Gugge Damberg som får förtroendet att öppna med den första utställningen. Lokal konst med målade föremål, vävda textilier, ler- och stengods samt betongkonst.

Rådhussalen vid torget har fått en ny inriktning. Hela fastigheten bär en fantastisk historia med olika former av verksamhet. Nu öppnar rådhussalen för uthyrningar till fester och bröllop.

Att Rådhuset är en byggnad som väcker folks känslor märks inte minst efter debatten kring den nya restaurangen som huserar på bottenvåningen.

Kulturminnesklassad

Rådhuset är skyddat. Vid en bebyggelseinventering så skulle byggnaden kunna bli klassat som byggnadsminne enligt Kulturminneslagen. Det kräver ett stort ansvar av ägaren Varbergs Fastighets AB.

ANNONS

Efter en lång period som musikskola har salen öppnat för annan kulturverksamhet. Först ut är alltså Gugge Damberg och Kerstin McKee (född i Stamnared, boende i Issaquah utanför Seattle, och på sommaren i Träslöv). Kerstin jobbade i receptionen på Stadshotellet till 1987 innan hon följde med mannen till USA.

– Vi har haft utställningar tillsammans i andra lokaler tidigare. Det här är nog den pampigaste, man vill gärna viska. Man stramar upp sig lite, säger Kerstin McKee.

Den enda känsla av svårighet de säger sig uppleva är att folk ska hitta till lokalen.

Blandad konst

Kerstin har målat i olja många år. Sedan fastnade hon för keramik. Kerstin släppte etsningarna, sålde pressen och fick pengar över till en brännugn. Keramik och lergods tog över skapandet.

– Jag ville ha fram de starka färgerna och sysslar även med återbruk. Jag målar brickor. Den här kommer från secondhand. Jag gillar det här med återbruk. Keramik kan man använda till saker, man kan flytta en skål från rum till rum. Målade brickor är lite mer en premiär för mig.

Gugge Damberg (utflyttad från Varberg, ursprungligen från västerbottniska Norsjö) startade Friskvågen 1992 och bor i paradiset Kärnebygd, tio minuter nordost om Ullared. Vad gör man där? Jo, man kan börja väva. På tio år har vävintresset blommat ut från noll till en härligt, skapande tillvaro som pensionär.

ANNONS

– Ja, hur kommer man på det? Det är mycket naturen i omgivningen som är min inspirationskälla.

Utställningen pågår från fredag till torsdag nästa vecka.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

1865: Rådhuset uppförs efter ritningar av Frans Jacob Heilborn.

1865-71: Rådhusrätt inklusive packhus med magasin, tullkammare och rikstelegraf, polis och häkte.

1890-1902: Brandkår med brandkårens sprutbodar.

1893: Banklokal. Sessionsrummet blev kronouppbörds- och stadsfogdekontor samt drätselkammarens och stadsingenjörens expedition.

1865-1965: Polisen.

1965: Hälsovårdsnämnden tar över.

1971: Arbetsförmedlingen flyttar in.

1980: Kommunala musikskolan bosätter sig.

2002: Ungdomens hus på vinden.

2014: Varbergs Fastighets AB tar över.

ANNONS