Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valen- och Bruketområdet blir träningstätt inom en snar framtid. Redan i dag finns Friskis & Svettis i området men snart får den anläggningen sällskap av Nordic Wellness och Crossfit Varberg. Bild: Pontus Lundahl/TT
Valen- och Bruketområdet blir träningstätt inom en snar framtid. Redan i dag finns Friskis & Svettis i området men snart får den anläggningen sällskap av Nordic Wellness och Crossfit Varberg. Bild: Pontus Lundahl/TT

Klart för två nya gym – i samma stadsdel i Varberg

Nordic Wellness och Crossfit Varberg öppnar träningsanläggningar i Lassabacka. Det står klart sedan byggnadsnämnden gett grönt ljus för planerna.

Fortinova har sökt en hyresgäst till Harald Nyborgs/Järnia Outlets gamla lokaler och nu har man fått napp och därtill ett nödvändigt ja från byggnadsnämnden. Det blir gymkedjan Nordic Wellness som öppnar här. Öppningen är planerad till hösten 2021.

”Vi vill bidra till den allmänna folkhälsan. Alla ska kunna träna och därför kommer vi även att ha barnrum med barnpassning, för att underlätta vardagspusslandet för stressade föräldrar”, säger Magnus Wilhelmsson, verkställande direktör på Nordic Wellness AB i ett pressmeddelande.

Finns redan i Breared

Nordic Wellness öppnade en anläggning i Breared för ett år sedan och nu fortsätter man alltså sin satsning i Varberg – helt nära Friskis & Svettis som redan finns i området. Nordic Wellness har över 260 anläggningar i Sverige.

Den andra nya träningsanläggningen som öppnar i området är Crossfit Varberg. Företaget flyttar från Härdgatan till Brukstorget, närmare bestämt en lokal som ligger vägg i vägg med Röda Korsets Kupan. Claes Dahlgren från fastighetsägaren Brukstorget tror på satsningen, trots att det blir flera träningscenter på samma område:

Claes Dahlgren, vd, Baleno Fastighets AB / Brukstorget. Bild: Annika Karlbom
Claes Dahlgren, vd, Baleno Fastighets AB / Brukstorget. Bild: Annika Karlbom

– Det är mycket nybyggnation norr om stan och de stora flödena kommer onekligen in via Lassabacka. Här är lättillgängligt och lätt att parkera. Det kommer bli jättebra, säger han.

Lassabacka är omdiskuterat

Områdena Valen och Brukets verksamhet har diskuterats tidigare. För ett år sedan fick Lager 157 nobben av byggnadsnämnden, när Fortinova sökte bygglov för den butiken.

LÄS MER: Politiskt beslut: Lager 157 får inte komma till Valen

Kommunens argument var att man ville skydda centrumhandeln. Men träningsanläggningarna har alltså fått okej på bygglov, trots att detaljplanen säger ”industri”. Förvaltningens förslag var att neka bygglov, men politikerna sa ja.

– Vi tycker att de här verksamheterna kan passa bra i byggnaderna och området. Det finns gott om parkeringar i området som gymmen kan använda under kvällarna och det finns en bra tillgänglighet i och till området, säger byggnadsnämndens ordförande Christian Persson (C).

Gym och butiker och snabbmat men industri i dokumenten... Ska ni ta något grepp i det här området så verkligheten och planerna stämmer överens?

– Ja, det ska vi väl men frågan är ju bara när. Vi vill värna handeln i centrum. Samtidigt ändrar sig konsumtionsmönster. Men staden växer ju utåt och bland annat åt det här hållet. Men det här är svårt. Man vill ha verksamhet i och vid Lassabacka men samtidigt värna centrum. Vi har i alla fall landat i att gym inte är något som stör.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här