Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Klart för 2000 nya bostäder på Läjet

Efter många års arbete är den stora planeringen för östra Träslövsläge och Gamla Köpstad nu klart. Första spadtaget? Om några år.

Som HN berättat om tidigare är östra Träslövsläge och Gamla Köpstad ett område som ska vara med och bidra till det växande Varberg. Stora bostadsområden planeras här, men planeringen har varit klurig. Vart ska regnvattnet ta vägen? Rimmar byggandet med naturvärden? Nu ska alla frågetecken vara utredda för nu har byggnadsnämnden klubbat planprogrammet för området.

LÄS MER: Ny grundskola ska byggas i det växande östra Läjet

– Här får vi mycket bostäder på ett ställe där många vill bo. Det blir omkring 2000 hushåll och de kommer ha gång- och cykelavstånd till mataffär, skola, förskola, vårdcentral, rekreationsområden... Och de kommer ha cykelbana in till stan och goda busskommunikationer. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det här väldigt bra, säger byggnadsnämndens ordförande Christian Persson (C).

LÄS MER: Vatten sätter käppar i hjulet för nya bostäder

Vad tycker du det finns för svaga punkter i den här planeringen?

– De som bor i ytterkanten kommer så klart att påverkas eftersom de får nya grannar. I några områden kan vi tänka oss lite högre byggnation, men det blir inte jättehögt. Vi tar åkermark i anspråk också, men det är små och lite svårbrukade skiften. Det får vägas mot att många får gång- och cykelavstånd till det mesta de behöver i livet.

LÄS MER: Kritiker i Läjet och Gamla Köpstad: Ökad bilism måste undvikas

– Det är ett väldigt bra och genomarbetat program. Det blir varierad bebyggelse och det här kan nog bidra till att det blir lite mer service också. Nu blir det att gå vidare med detaljplaner, säger nämndens vice ordförande Tomas Johansson (S).

Ja, innan det blir bygglov ska detaljplaner tas fram, förutsatt att markägarna vill det.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här