Klart: Detta ska hända med stationshuset

Under förmiddagen har det fattats ett beslut om vad som ska hända med det skadade stationshuset i Varberg och när verksamheterna beräknas kunna öppna igen.

ANNONS
|

Stationshusets huvudentré kommer att rivas. Det står klart efter ett möte med under onsdagsförmiddagen, berättar Trafikverkets Mathias Wärja.

– Vi kommer att staga upp utbyggnaden med ett fackverk för att stabilisera det och få stopp på rörelsen. Detta för att köpa oss tid för att planera den rivning som kommer att göras helt eller delvis, berättar han.

Utbyggnaden är k-märkt precis som resten av stationshuset och kommer så småningom att byggas upp igen. Detaljerna kring detta kommer nu att diskuteras med fastighetsägaren Jernhusen, konservator och berörda myndigheter såsom kommunens stadsbyggnadskontor.

Arbetet med att staga upp byggnaden kommer att påbörjas snarast.

ANNONS

– Det innebär att vi räknar med att kunna öppna stationshuset igen nästa onsdag. Vi kommer då att stänga av en del av stationshuset, men Pressbyrån och biljettförsäljningen kommer kunna vara i gång, berättar Wärja.

Det är också angeläget för Trafikverket och dess underentreprenörer att komma igång med de tunnelarbeten framför stationshuset som nu står stilla.

– Vi behöver komma i gång så snart som möjligt, men behöver stabilisera upp stationsutbyggnaden först, berättar Wärja.

Förseningen för tunnelprojektet till följd av stationssprickorna har ännu inte nått någon kritisk punkt.

– Detta kan vi än så länge absorbera, säger Wärja.

Själva huvudbyggnaden är än så länge oskadd och Wärja bedömer det som mycket osannolikt att den kommer att skadas.

– Det är imponerande ingenjörskonst. Huvudbyggnaden står stabilt trots att den inte tycks vara pålad. Däremot är sidobyggnaderna pålade. Utbyggnaden med huvudentrén är inte pålad, berättar han.

Det var i torsdags i förra veckan som stationshuset plötsligt utrymdes på morgonen. Anledningen var den begynnande sprickbildningen och de säkerhetsrisker detta kunde innebära. På fredagen meddelade Trafikverket att det sannolikt var vattenmassor från spontningsarbetet framför stationshuset som gjort att utbyggnaden med huvudentrén satts i rörelse.

Stationshuset har under hela perioden varit stängt men tågtrafiken går som vanligt.

ANNONS
ANNONS