Klagade på ungdomar – blev brutalt nerslagen med kofot

En man tröttnade på några ungdomar som körde för fort i området i Tvååker. På kvällen gav han bilföraren två örfilar. Några timmar senare blev han själv brutalt nerslagen med en kofot. Nu åtalas två tonåringar för mordförsök.

ANNONS
|

En man boendes i Tvååker irriterade sig över att några ungdomar körde fort förbi hans hus och i området där det finns små barn.

På kvällen den 3 januari fick han nog och ställde ut några stolar för att blockera vägen utanför bostaden. När bilen stannade gick han fram till föraren. ”Föraren var arrogant, då blixtrade jag till och gav honom en lavett över kinden”, säger mannen i förhör.

Såg tre ungdomar när han vaknade

Därefter ska han utdelat ytterligare en örfil och bett ungdomarna att sluta köra på det här sättet. Senare på natten, vid 3-tiden, vaknade mannen av röster utanför bostaden. När han tittade ut såg han tre ungdomar, varav en av på väg att klättra över staketet in till hans trädgård.

ANNONS

Han utrustade sig med en hammare för att konfrontera personerna. Han gick runt huset mot områdets miljöhus. ”Då fick jag plötsligt en kraftig smäll i bakhuvudet”. Mannen berättar i polisens förhör hur han fick ytterligare någon smäll i ryggen innan en av ungdomarna drämde en kofot i ansiktet på honom. ”Sedan har jag inget direkt minne, slaget var så kraftigt att jag nog svimmade”, säger han.

Mannens sambo hittade honom täckt av blod och kraftigt förvirrad. Han hade flera djupa hack i huvudet och över ena ögat. Han fick ett flertal omfattande krossår på huvudet med blödningar i hjärnan. Krossår vid vänstra ögat, hudavskrapningar på båda händerna och blånader på armar och rygg.

Gärningsmännen använde kofot

Enligt rättsläkaren var skadorna av allvarlig karaktär. Åklagaren menar att vissa av slagen har skett med tillhyggen i form av ett hjulmutterverktyg och en kofot.

Den svårt skadade mannen pekade ut två av ungdomarna och registreringsnumret på bilen. Och bevisningen pekar på att de var inblandade i misshandeln. Bland annat hittades bloddroppar från mannen på deras kläder. Dessutom visar telefonmaster att de båda ungdomarna, båda i övre tonåren, var i området när brottet skedde.

Men båda två förnekar att de varit inblandade i gärningen. Föraren säger i förhör att de bara varit ute och kört med bilen, att de åkt till både Falkenberg och Varberg under kvällen och natten.

ANNONS

”Förstått att han skulle åka på stryk”

Passageraren menar att han druckit så mycket alkohol under deras bilfärd att han inte minns så mycket av kvällen. Däremot känner han till den misshandlade mannen. ”Han brukar bråka med alla möjliga, han har dåligt temperament. Jag har förstått att han skulle åka på stryk efter att han bråkat med så många”, säger han.

Nu åtalas de båda yngre männen för försök till mord och i andra hand synnerligen grov misshandel. ”Eftersom våldet var livsfarligt och kan orsaka bestående men”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

ANNONS