Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kiosken flyttar – men närheten till tågen blir kvar

Järnvägskiosken har legat vid stationen i över 100 år. Till hösten blir det flytt till en tillfällig glasbur söder om stationen.

Sedan drygt ett år driver Patrik Lindén Pressbyrån vid stationen tillsammans med frugan Camilla. Det sker massor i grannskapet som bekant. Tunnel ska sprängas och gator ska stängas.

Någon gång i höst, eller kanske lite senare än så, måste de flytta butiken. De kommer att få en provisorisk lokal som kommer att uppföras sydost om stationshuset. Där stannar de tills tunneln är borrad och järnvägen är åkbar. Vi talar om åren 2024-25.

Pressbyrån ägs numera av en norsk familj. Totalt finns det över 300 butiker som drivs som franchiseföretag, det vill säga butiksinnehavarna betalar en summa till ägarna.

Förr kunde man köpa kanske ett 50-tal dagstidningar från hela riket. När internet kom försvann det kundbehovet. Numera går modemagasin och musiktidningar bäst. När tågen går rasslar det igång i butiken, alla har bråttom och köjämmer kan höras. Den stressen har blivit hanterbar för personalen.

LÄS MER: Kiosker försvinner – få har överlevt

Kungsäterfödde Patrik Lindén har fått ställa om. Tidigare var han möbelsnickare.

– Företagare har jag varit, men inte köpman. Det här är hennes (Camillas) grej egentligen, men vi gör det tillsammans. Det går snabbt att lära sig, säger Patrik.

Hustrun Camilla är relativt nyinflyttad och kommer från Oskarshamn.

Tidigare morgnar och kvällsarbete är vardag. Eftersom de ofta verkar under dygnets lågpulstimmar, händer det ofta att de får frågor om busstider och liknande. Det gäller att ha tålamod. Både inför kunders förtroende och den kommande flytten.

– Det är många som är rädda för förändringar, men jag tycker att det är roligt med förändringar, säger Camilla.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

1906:

AB Svenska Pressbyrån bildas, som utvecklades från Svenska Telegrambyrån som fick av SJ uppdraget att sälja tidningar vid stationerna.

1931-66

:

Egen produktion av vykort.

1935:

första pinnglassfabrik startas av Pressbyrån.

1950:

tidningar transporteras av flyg. Grunden till Linjeflygs etablering.

Pressbyrån ägs av Reitangruppen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här