Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Strömma kraftverk uppe för försäljning efter beslut från kommunfullmäktige Bild: Annika Karlbom

KF fastslår att Strömma damm ska säljas

Strömma damm ska säljas efter beslut från kommunfullmäktige. Enligt uppgifter från Varbergs Energi finns det två intresserade köpare, med helt olika planer för kraftverket.

Efter många år av oklarhet kring vad som ska hända med Strömma damm har kommunfullmäktige slutgiltigt beslutat att det ska säljas. Kraftverket har inte varit i bruk sedan 2017 på grund av ett stort behov av underhållsarbete.

– Det finns ett visst sentimentalt värde i platsen från vår sida. Det var den första kraftstationen som byggdes här och kan sägas vara bolagets vagga. Därför är vi måna om att den ska finnas kvar på något sätt, sa Björn Sjöström till Hallands Nyheter den 11 februari 2020.

Enligt Varbergs energi finns det idag två intresserade köpare som har olika visioner för platsen. Den ena vill bevara dammen och öppna för nya fiskevägar, medan den andra vill rusta upp den för elproduktion. Naturskyddsföreningen i Varberg motsätter sig beslutet om försäljning.

– Vi tycker det är synd att man inte tar vara på möjligheten att återställa området till hur det såg ut förr. Dammen försvårar för många redan hotade arter som flodpärlmussla och havsnejonöga som inte kan hoppa i en laxtrappa, säger Helen Björklund, ordförande för Naturskyddsföreningen i Varberg.

Varberg Energi ser dock beslutet som den enda chansen till att bevara dammens historia, som dateras till 1915. Enligt beslut från regeringen måste alla vattenkraftverk i Sverige måste få sina tillstånd omprövade i domstol till år 2022, för att erhålla moderna miljövillkor.

– Det finns en del långsamsimmande fiskarter i området vilket gör att man behöver bygga längre och flackare fisketrappor, men vad exakt som behöver göras är någonting för eventuella framtida ägare att göra upp med länsstyrelsen som är den myndighet som har hand om vattenmiljön, säger Björn Sjöström.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här