Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Kerstin ställde ut sin döda väninnas konst: ”Ett löfte”

När konstnären Maria Thulin drabbades av en obotlig sjukdom bad hon vännen Kerstin Appelgren att ta hand om de skulpturer och tavlor som fyllde hennes hem.
I slutet av förra veckan ställdes konstverken ut till allmän beskådan i Lottastugan.
– Marias konst har väl egentligen aldrig visats ordentligt, men det tycker jag verkligen att den är värd, säger Kerstin.

Marias och Kerstins vägar korsades första gången för några år sedan. Kerstin tillbringade sommaren i sin stuga, och Maria bodde precis i närheten.

– Hon gick förbi en dag, och så vinkade hon lite till mig och frågade om jag hade lust att komma och hälsa på, berättar Kerstin Appelgren.

– Maria höll sig lite för sig själv och kommunicerade inte så mycket med folk runt omkring, hon var väldigt privat. Men så såg hon mig och jag fick komma in i hennes liv och hennes värld. Hon var mångfacetterad, både rolig och allvarlig, och jag tyckte att hon var väldigt spännande.

Den hemlighetsfulla konstnärens hus var fyllt av tavlor och keramikskulpturer, ofta inspirerade av djur och natur. Själv har Maria berättat att få saker gjorde henne lika lycklig som att stå med händerna i lera.

– Hon skapade fantastiska små figurer, och när hon målade tavlor utgick hon ofta från ett uppförstorat fotografi på ett djur. Hon har målat både snigelskinn och spindelögon.

Gav sin vän ett löfte

Men så blev Maria allvarligt sjuk. Kerstin vill inte berätta i vad, men att ”det var en sån sjukdom som man dör av.” Marias tid var utmätt, och hon undrade om Kerstin ville hjälpa henne med en sak.

– Hon frågade om jag kunde ta hand om hennes konst när hon inte fanns längre, och jag sa ja. Jag gav henne ett löfte.

Sommaren 2021 gick Maria Thulin bort, och i ett års tid har hennes samlade produktion stått hemma hos Kerstin. Men inte längre. Under fredagen och lördagen ställdes konstverken ut i Lottastugan i Varberg, och den som ville kunde köpa med sig något av dem hem.

– Marias konst har väl egentligen aldrig visats ordentligt, men det tycker jag verkligen att den är värd. Hon var inte så fysiskt stark och orkade inte riktigt med den delen när man ska bära och ordna en massa saker. Av de skälen blev det inte riktigt av.

Intäkterna går till välgörenhet

Kerstin hade inte själv värderat konstverken (”vem är jag att avgöra något sånt?”), i stället var det upp till köparen att komma fram till ett lämpligt pris. Inte en krona av förtjänsten hamnade i Kerstins fickor.

– Jag vet att Maria hade velat att pengarna skulle gå till något välgörande ändamål. Jag har satt ihop en lista med swishnummer till olika organisationer som man kan välja mellan. Det som inte blir sålt kommer att skänkas till Röda Korset.

En av Marias tavlor har Kerstin själv köpt – en sprakande närstudie av en irisblomma.

– Först tyckte jag inte att den var något särskilt med den, att den till och med var lite ”too much”. Men sen har jag tittat mer och mer på den, och nu tycker jag att den är helt underbar. Den är väldigt färgstark, och Maria gav mer färg till mitt liv.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här