Karolina tar hand om människans bästa vän

Efter många funderingar har Karolina Nilsson följt sin dröm. För en månad sedan öppnade hon rehabilitering och friskvård för hundar i Hunnestad.

ANNONS
|

Solen strålar in i den ljusa lokalen som många Varbergare förknippar starkt med Ljusexperten (tidigare Lampfabriken) i Hunnestad.

Efter bara några minuters samtal kommer det in en kvinna som Karolina Nilsson får lotsa till lampbutikens nuvarande adress i Varberg.

Den nuvarande verksamheten ligger långt ifrån lampornas värld. Här rehabiliteras och friskvårdas hundar. Det stora blickfånget i lokalen är den stora specialgjutna bassängen som används till hundsim, något som enligt Karolina har saknats i kommunen tidigare.

– Det har varit väldigt efterfrågat. Jag vill erbjuda Varberg en fullgod rehabilitering och friskvårdsanläggning här, säger Karolina Nilsson.

Omvandlingen från lampaffär till hundrehabilitering har tagit tid och kostat pengar. Bara byggmaterialet har gott loss på en halv miljon kronor.

ANNONS

– Men framför allt har det har varit mycket jobb. Slit från tidig morgon till sen kväll i fyra månaders tid. Och även om jag vet att det finns en efterfrågan, så kommer tankarna ”tänk om det inte funkar”. Så tror jag alla tänker när man tar på sig någonting nytt.

Hundsim ger en skonsam träning eftersom den inte belastar lederna så hårt.

Även om hundar brukar uppskatta simning så tar det ofta lite tillvänjning för att komma dit.

– Vi människor förstår ju att det är en bassäng avsedd för att simma i. Det är inte lika självklart för hundarna. Det luktar inte vatten och smakar inte vatten. Vid första tillfället brukar jag lyfta ner hunden.

Vad får du för reaktioner då?

– Det är väldigt olika. Vissa börjar klättra på en. Det underlättar att låta hunden vila på överarmen med frambenen. Det lugnar ofta dem så de hamnar rätt i vattnet, annars är det lätt hänt att de sjunker med rumpan och får en drunkningskänsla.

När hundägare och deras hundar skolats in är tanken att hundsimmet ska vara självgående.

Förutom simbassängen kommer det också att finnas friskvårdscenter i lokalerna. Här finns till exempel tillgång till vibrationsmatta, balansbollar och behandling med elektroterapi.

ANNONS

– Allt fler inser att det är lika viktigt med friskvård för hundar som för människor. Ja, man får lägga lite pengar på friskvård, men å andra sidan så kanske man slipper veterinärkostnader i framtiden. Hellre friskvårda än att rehabilitera, både för hunden och ägarens skull, avslutar Karolina Nilsson.

Marion Svensson åker från Ullared till Hunnestad för att Sune, en rottweiler på åtta månader, ska få simträning. Han tränar upp sin muskulatur efter en sträckning. ”Det tar en halvtimme att köra hit, men det är det värt. Han tycker att det är roligt”.

Karolina öppnade upp Varbergs hundhälsa i Hunnestad för en månad sedan. ”Jag ser det inte som ett jobb. Det här är min hobby”, säger hon.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS