Kanonår för turismen i Varberg – men varför kommer folk hit?

2022 har än så länge varit ett bra år för besöksnäringen i Varberg – till och med bättre än före coronapandemin. Men vilka är det som kommer hit och vad är det som lockar? Vi vänder oss till Mia Carlsson, turisminformationsansvarig på Visit Varberg, i jakt på svar.

ANNONS
|

Tillväxtverkets fullständiga statistik presenteras först nästa vår, men preliminära siffror pekar ändå mot att 2022 varit ett kanonår för turismen i Varberg.

Mellan januari och juli ökade antalet gästnätter med 8,9 procent jämfört med samma period förra året – som då beskrevs som ett rekordår av näringsföreträdare – och även jämfört med 2019 är siffrorna starkare, om än marginellt.

Både de svenska och de utländska besökarna har blivit fler, men det är den senare gruppen som stått för den verkligt stora ökningen – upp 222 procent jämfört med 2021. Förklaringen ligger givetvis i coronavirusets tillbakagång.

– Det är roligt att de utländska turisterna har börjat hitta tillbaka efter pandemin. Framför allt är det danskar och norrmän som kommer hit, men i sommar har vi också stött på en hel del holländare, säger turismveteranen Mia Carlsson.

ANNONS

Om man undrar något om turismen i stan, då är det henne man ska prata med. Mia Carlsson fick sitt första sommarjobb på turistbyrån i Varberg 1992, anställdes på heltid sju år senare och jobbar numer som turisminformationsansvarig på Visit Varberg.

Finns det någon typisk Varbergsturist?

– Det är alltid flest turister från närområdet. Vårt största upptagningsområde är Borås, och så har det sett ut under lång tid. Historiskt sett är badturismen stark, det är ganska mycket fokus på sol och bad. Samtidigt ligger man inte lika mycket på stranden som man gjorde på 80-talet. Det finns ett större sug efter aktiviteter och upplevelser.

Har du någon pärla du brukar tipsa om?

– Vad som är att betrakta som en pärla skiftar från person till person, så man får försöka vara lite lyhörd. Personligen gillar jag klippor och klart vatten, jag håller gärna till på Getterön.

Vilken är den mest udda fråga du fått?

– Det är svårt att komma på något bra exempel på rak arm. Jag har jobbat med turisminformation i 30 år, så man har blivit lite luttrad. Förr skrev vi upp frågor som var lite annorlunda, men det gör vi inte längre.

ANNONS

Är det något turister brukar reagera på när de kommer hit?

– Vi får ganska ofta frågor om parkeringssystemet, att det är krångligt och att de inte förstår hur de ska betala. När man berättar att den enda kostnaden är en p-skiva och att det sedan är gratis, då kan de höja lite på ögonbrynen. Gratis parkering, det tycker många är trevligt.

Vilka är turisternas vanligaste frågor?

– Vad ska vi göra? Vad ska vi äta? Finns det någon sevärdhet (“vi har varit på fästningen”)? Annars är det mycket frågor om kartor till cykel- och vandringsleder, och överlag information om vad som gäller ute i naturen. Var man får slå upp sitt tält, finns det några vindskydd, var man får fiska? Man kan behöva förklara vad allemansrätten är för utländska turister. Hur den fungerar och vad den har för begränsningar.

Vad är det bästa med Varberg?

– Jag tycker att det finns ett väldigt brett utbud på en liten yta. Du har både skogen och havet, och i stan kan du lätt ta dig runt med cykel. Sen är det roligt att det satsas så mycket på Varberg. En del reagerar på att det byggs en hel del, men när allt är klart kommer det ju att bli kanonfint. Det är ett privilegium att få bo på en plats med så mycket spännande på gång.

ANNONS

LÄS MER:Efter pandemin – Halland slår turismrekord

ANNONS