Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
16-årige Valingebon Albin Kuylenstierna halvvägs till riksspelman. Bild: Matilda Carlström

Kan nå samma status som Kalle Moreaus

För bara tre år sedan upptäckte 16-årige Albin Kuylenstierna fiolen. Nu är han på god väg att få den ärofyllda titeln riksspelman.

Åsa Jinder och Kalle Moreaus är kanske de två riksspelmän som gjort sig kändast i de breda folklagren. Det innebär att de erhållit silver eller guld i förtjänstmärket Zornmärket. I somras fick 16-årige Valingebon Albin Kuylenstierna brons, vilket innebär att han är på god väg att uppnå samma status.

– Det betyder väldigt mycket. Det är lite som en kravmärkning, och en bekräftelse på vad du kan, säger han.

Albin Kuylenstierna började spela fiol för tre år sedan. Ingen i familjen håller på med musik på seriös nivå, och det var internet som fick honom att få upp ögonen för fiol. I snitt lägger han 30-60 minuter om dagen på spelandet, och på helgerna är han ofta ute och spelar med ungdomsensemblen Hallandsfolk som spelar folkmusik från framför allt Halland. Intresset för folkmusik har Albin fått som en bonus till fiolen.

– Folkmusiken förenar och väver samman många kulturer. Det är en fördom att det skulle väldigt ”svenskt”, det är tvärtom något som förenar, säger han.

– Det är häftigt att vi inte vet hur de spelade de här melodierna förr, det finns ingen ljudinspelningar från 1800-talet. Det jag spelar nu har någon spelat för 200 år sedan, säger han.

Framtidsdrömmen är att bli riksspelman så vid uppspelning om två år hoppas han få silver, något som vissa jobbar länge för att uppnå.

– De sa i somras att jag var nära. Jag kommer inte kunna spela upp nästa år, men om två år är det målet, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här