Digital undervisning. Sedan den 1 augusti kan skolor köpa in fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning på modersmål.
Digital undervisning. Sedan den 1 augusti kan skolor köpa in fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning på modersmål.

Kan få fjärrundervisning i modersmål

Sedan den 1 augusti är det möjligt för skolor att köpa in fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning för nyanlända. Barn- och utbildningsförvaltningen ser över om det finns ett behov av sådan undervisning på kommunens skolor.

ANNONS
|

Det är en ändring i skollagen som trädde i kraft den 1 augusti som gör det möjligt för skolhuvudmän att lägga ut modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmålpå entreprenad. Det innebär i praktiken att grund- och gymnasieskolor över hela Sverige kan köpa in fjärrundervisning från varandra.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Varbergs kommun håller på och ser över om det finns ett behov av fjärrundervisning.

– Vi håller på och tittar på det, men har inte beslutat någonting än. Vi kommer att gå ner djupare och titta på det framöver, säger barn- och utbildningschef Elisabeth Svennerstål Jonsson.

ANNONS

Innan fjärrundervisning kan köpas in måste en upphandling ske och ett beslut fattas i barn- och utbildningsnämnden. Enligt Elisabeth Svennerstål Jonsson ökar behovet av fler modersmålslärare på kommunens skolor.

– Behovet ökar ju självklart utifrån det att vi får fler nyanlända. Sedan beror det också på vilka som kommer och vad de pratar för språk och har för behov.

Har ni hittills lyckats lösa det så att alla elever som uppfyller kraven för att få modersmålsundervisning har fått det?

– Inte riktigt fullt ut, men i stort har vi gjort det.

ANNONS