Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kampsport med samuraj-tradition

Vad kan gammal japansk samurajkultur lära oss i 2019 års Varberg? Ganska mycket, om man får tro David Pettersson, aikidoinstruktör för barn och unga.

Trots att Varbergs Aikidoklubb har funnits i snart 28 år är det en relativt okänd sport för många. I dag finns det omkring 40 utövare i Varberg, och det senaste året har klubben satsat på att synas mer och bland annat medverkat på Hallifornia. David Petterson, barn- och ungdomsinstruktör, hoppas att fler hittar till klubben.

– När man är en liten idrottsförening så handlar det mycket om att samarbeta, så vi har skapat filmer om aikido och en Youtube-kanal med namnet Aikido Halland ihop med Halmstads Aikidoklubb, säger han.

Lugn, tyst och närvaro

Aikido är en kampsport inom Budo som grundades på 1920-talet i Japan av Morihei Ueshiba. Men många av aikidons traditioner härstammar från längre tillbaka i tiden än så, och är inspirerat av de japanska samurajernas kampkonster.

– Jag måste säga att det funkar fantastiskt bra även nu – i ett modernt, stressat samhälle. Det är lugnt, tyst, fokus och närvaro den tiden man är på träningen, säger David Pettersson.

Självförsvar på köpet

Även om aikido är en form av självförsvar och man även lär sig vapentekniker som innefattar både svärd och stav så ligger fokuset absolut inte på att slåss. Tvärtom, menar David Pettersson.

– Självförsvaret får man på köpet. Framför allt handlar det om en kul träningsform som ger både smidighet, fokus, välbefinnande och att utveckla sig själv, säger David Pettersson.

Vi har tema motion och hälsa i veckans nummer, hur är det med flåset i aikido?

– Som nybörjare handlar det mycket om att lära sig alla nya rörelsemönster och kanske inte så mycket om flås. Men man använder muskler som man kanske inte använt innan, och man får träningsvärk. När man blir duktigare och tempot ökar är det absolut mycket puls, säger han.

Aikido skiljer sig i ett avseende från de andra stora kampsporterna – det finns inga tävlingar.

– Man tränar för sin egen skull, och det är mer fokus på den egna personliga utvecklingen och budoandan som handlar om att bete sig respektfullt, säger David Pettersson.

I veckan drar Varbergs Aikidoklubb igång nybörjarkurser för både barn, unga och vuxna och David Pettersson hoppas att många ska våga prova.

– Man måste inte vara stark från början. Aikido är bra på det viset att en mindre stark person kan hantera en betydligt starkare. Det handlar om att använda motståndarens styrka emot motståndaren.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Aikido är en japansk kampsport, eller kampkonst, och grundades på 1920-talet av japanen Morihei Ueshiba.

Formen är grundad ur jujutsugrenen Daito Ryu och svärdkonst.

Grundaren var religiös och aikidon har från början religiösa inslag, men det är ingenting som återspeglas i de svenska klubbarna.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här