Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mot våld. Henrik Svensson, ambulanssjuksköterska och projektledare, föreläser för niorna om de ödesdigra skador som våld mot huvudet eller andra delar av kroppen kan få.

Kampanj lär nior om våldets allvar

En spark mot huvudet kan förändra en människas liv för alltid. Nior i Varberg får under våren lära sig om våldets konsekvenser genom kampanjen "Akta huvudet".

- Den här killen har fått men för livet, han har blivit blind på ena ögat av ett slag, säger Henrik Svensson, projektledare och ambulanssjuksköterska på Räddningstjänsten Väst, under en förläsning med Påskbergsskolans nior.

De är först ut bland Varbergs nior att under två dagar delta i "Akta huvudet", kampanjen fortsätter sedan hela våren. Räddningstjänsten Väst är projektledare och står för bland annat diskussioner, filmvisning och föreläsningar.

Läs också: Neurologen om det farligaste våldet som finns

I tisdags eftermiddag berättade Henrik Svensson om våldets konsekvenser utifrån händelser som han stött på i tjänsten. Det handlar om tragiska fall där offren, unga män, råkat mycket illa ut av knivskärningar, slag och sparkar. Alkohol eller droger finns ofta med i bilden.

- Hjärnskador är irreversibla. Vet ni vad det betyder? Det betyder att de inte går att laga, enkelt sagt, berättar han för niorna som lyssnar spänt.

En och annan slår ner blicken och vill inte se bilderna på tänder som sparkats ut eller sårskadorna efter knivstick. Henrik Svensson berättar om en 18-årig kille som dog efter att ha blivit slagen i huvudet med ett basebollträ.

- Gatuvåldet skördade ännu ett offer, konstaterar han.

Niorna Jonna Carlsson och Linnea Larsson lyssnar och tar in.

- Det var väldigt, väldigt bra. Det är nog bra att lyssna på det här, säger Linnea efteråt.

Jonna håller med:

- Det kan vara en del småbråk i skolan ibland, det är bra att man får veta vilka konsekvenserna kan bli. Men det var lite obehagligt med alla bilder.

Under de två dagarna får niorna lära sig om våldets följder utifrån offrets, förövarens och vittnets perspektiv. Kris föreläser och eleverna får se en film om en 15-åring i Stockholm som blivit hjärnskadad efter att ha blivit slagen med en flaska i huvudet.

Syftet är att påverka elevernas attityder, förklarar Henrik Svensson.

- Vi jobbar för en attitydförändring i skolan där klimatet har blivit mycket tuffare. Man ska veta vilka konsekvenserna kan bli om man ger någon ett slag eller en spark.

Förändringen kanske inte syns direkt, men om fem, tio år, menar han.

- Jag vill förändra. Och jag tror att det går, här får de vara med och diskutera och får förslag på vad de kan göra annorlunda eller bättre.

Räddningstjänsten Väst har i uppdrag att arbeta med trygghetsfrågor och det här är ett bra sätt, tycker Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef.

- Vi tycker att det är viktigt att lyfta de här frågorna i den här åldern. Det de lär sig här har de med sig resten av livet sedan.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här