Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Kalle i speedgolf – inga vanliga sällskapsrundor

Vad gör man om man vill slappna av efter en hektisk säsong som golftränare? Khalid El Anmari kom på idén: I veckan avslutade han en 30-dagarsturné med en golfrunda om dagen.

De som är vana golfare vet att en normal runda tar omkring fyra timmar att genomföra. Khalid El Anmari – eller Kalle som han kallas i golfkretsar – har tagit golfen till en ny, kvickare nivå. Sedan 15 år tillbaka är Kalle pro på Hofgårds Golfklubb i Rolfstorp. Som certifierad PGA-tränare i Sverige kan han i princip spela fritt på golfbanor överallt i världen.

Under de 30 golfrundorna har Kalle lagt in ett par särskilda golfrundor. Att spela 18 hål så snabbt man bara kan. Det kallas speedgolf och börjar bli allt vanligare i vissa golfkretsar.

Man ställer sig kanske frågan: Varför?

– Jag har jobbat som attan i år. Det har varit extremt mycket mer än det jag brukar ha. Men vad ska jag göra nu? Jag ville bara göra något roligt.

Vid det första försöket tog Kalle på sig 66 minuter för att avverka de 18 hålen. Mellan hållen sprang han upp och ner för backar i det böljande landskapet vid Hofgård. Allt

Det var inte alltid följebilen med någon markör hängde med under den sju kilometer långa sträckan.

– Något mötte mig efteråt i klubbrummet och frågade om det hade regnat. Svetten rann.

Det är inte lätt att koncentrera sig att svinga ett slag med hög puls?

– Jag hade 160 i puls och skulle slå ett slag. Det är svårt.

Vill inte folk gå runt och ljuga för varandra och spela lite golf av rent trivselsyfte?

– Golf är en social sport, man kan gå in och ta en kopp kaffe efteråt. Men jag vill se hur långt det går att ta det. Jag hoppar ur sängen och tänker, nu ska jag göra mina 18 hål.

Kalle sprang inte igenom varje runda. Under någon tur har han lirat sig igenom de 18 hålen med en utrustning hickoryklubbor anno 1924. Den rundan kräver förstås en tidsenlig klädsel med rutig slipover och andra karaktäristiska inslag.

Det är inte bara rundorna i sig som avverkats . De tider han inte kört maratonpasset, kör Kalle mycket fysisk träning och en del löprundor varje dag.

– Jag vill se hur mycket man klarar av., Jag har väldigt bra värden för att vara 52. Jag knäcker mina koder och mål hela tiden och jag är inte 52 i kroppen. Golf är mycket mer än att bara slå en golfboll, säger Kalle och fortsätter:

– Jag har funderat på att börja med friidrott. 1500 och 3000 meter hade nog passat mig bra.

Kalle har en bred idrottsbakgrund ändå från födelseorten Rabat i Marocko. Som yngre spelade han fotboll och berättar om att han var landsvägscyklist på hög nationell nivå. Till han kom till Sverige kring 1987/88. Då hade han aldrig rört en golfklubba. Och börjar Kalle med något så går han in för det. Ordet ambitiös kan nästan förlora i värde jämfört med det Kalle tar sig för. Pappa jobbade en period som ambulansförare i sjukhuset vid kungafamiljens palats i Marocko. Mamma var hemmafru. Nu finns de nio syskonen lite överallt i världen.

– De satte inga gränser för våra möjligheter att utvecklats, Jag var nog lite som maskrosen som stack upp ur gräsmattan, den udda. Det handlar inte om nationalitet. Det handlar om vilken människa du är.

Svensk golf har satsat en del på att integrera de traditionsbundna golfarna med de som hittat till Sverige. Kalle är en av ytterst få afrikanskt födda inom svensk golf som kan livnära sig på det hans största intresse.

De perioder under året verksamheten är stängd anlitas Kalle av ett internationellt företag som golfinstruktör. Det höll på att sluta i förskräckelse i mars. Kalle var i hemlandet när Marockos gränser skulle stängas och ett plan stod redo för att hämta hem svenskar. Det handlade om minsta möjliga marginaler.

Under den sista och 30:e dagen spelade Kalle den sista rundan efter över fyra veckors spel och minst en daglig runda. Hans första personliga rekordnotering putsades från 1.07 till 0.59 – under timman!.

– Helt galet, konstaterar Kalle efter fullbordat verk.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här